El coordinador de l’operatiu policíac contra l’1-O, Diego Pérez de los Cobos, va negar a l’Audiència espanyola que la policia hagués carregat sobre els votants el dia del referèndum, malgrat que hi ha centenars de vídeos que acrediten tot el contrari. ‘No hi va haver càrregues policíaques’, va dir a la jutgessa Carmen Lamela, qui investiga el major dels Mossos Josep Lluís Trapero.

En la seva declaració, el coordinador de l’operatiu, que és germà de l’ex-president del TC Francisco Pérez de los Cobos i fill d’un membre de Fuerza Nueva, culpabilitza els Mossos i els votants de les situacions de violència que es van produir l’1-O. En cap moment es refereix al miler de ferits que van deixar les càrregues.

Segons De los Cobos, els agents van fer ‘actuacions policíaques per a fer complir el mandat judicial’ contra l’1-O. En la seva declaració, publicada per La Vanguardia, afirma que va ordenar l’avortament d’algunes actuacions i acusa els votants de generar una ‘situació d’hostilitat’ que requeria un ‘ús de la força’ que podia ‘derivar en situacions molt delicades’.

A més, De los Cobos va dir que la policia espanyola va complir les instruccions del secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, per tal d’executar unes actuacions tan ràpides com fos possible i sense força excessiva, per la seguretat dels mateixos policies.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]