
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
Els comuns passen uns dies complicats, arran de la decisió de desacreditar el referèndum. Per raons estètiques, no poden fer costat al PP ni a Ciutadans en res. Però negant el caràcter referendari del vot del primer d’octubre, fan el paper de reforçar l’ofensiva del govern espanyol. I això té un preu, que no és fàcil de gestionar ni a base de fer una giragonsa darrere una altra.
Alguns dirigents d’aquest espai, catalans i espanyols, han restat descol·locats i s’han refugiat en el tòpic o en la ironia prepotent per mirar de calmar el temporal. I per això hem hagut de suportar barbaritats conceptuals de l’estil de dir que el referèndum legitima les retallades o que la independència va contra la classe obrera –com si la dependència d’Espanya fos, en canvi, un afer neutral.
Tòpics tronats a banda, entre els qui s’han dedicat a la ironia prepotent s’ha destacat Pablo Echenique, segons el qual ‘posar caixetes damunt de taules és legítim i té poques conseqüències de gravetat’. Les ‘caixetes’ en qüestió són ni més ni menys que les urnes i certament és complicat d’entendre com algú que afirma representar la renovació política i el radicalisme democràtic pot arribar a ser tan impertinent.
Per a entendre-ho, cal adonar-se que hi ha una forta irritació en la resposta, i que precisament aquesta irritació la determina: el referèndum no ha estat pensat per a això, però també de passada despulla les contradiccions d’aquest espai polític i les il·lumina com si fos un focus cinematogràfic.
Sobretot perquè les contradiccions entre el discurs i la propaganda i la pràctica són tan visibles i evidents que mouen a la decepció total. És molt difícil de convèncer ningú que el referèndum de Tsipras, convocat en sis dies, tenia totes les garanties, però el català no les tindrà mai. Sorprèn massa sentir-los marcant la legalitat com una frontera a no superar. La gent esclata d’indignació quan veu el vídeo de l’entrevista d’Ada Colau a VilaWeb, en què diu que ells defensaran el referèndum contra qui siga mentre nega que ho puguen fer els del partit de Puigdemont. I corprèn aquell militant de base que recorda a Domènech que la legalitat de l’estat prové del franquisme i que amb la seua actitud la reforcen.
A tot Europa la socialdemocràcia va de baixa i per això han aparegut moviments que malden per ocupar-ne l’espai de gestió de la vida pública, amb totes les implicacions també professionals i vitals que té això. Compten a favor amb la virginitat de la seua actuació política i pugen com un coet mentre la gent creu que els de la nova política realment són diferents. Però cauen com una pedra quan es comprova que són com els altres.
La irritació que una certa esquerra sent vers l’independentisme és, doncs, tàctica però té molt de personal. No hi van en contra ideològicament, però hi van en contra si el gestiona algú altre, per la competència que representa. Hi anirien a favor si fos només una aspiració utòpica que no fes perillar la seua imatge, perquè no volen traginar cap contradicció que puga tacar-los. I es refugien en el menysteniment i la brometa perquè d’aquesta manera eviten haver de fer política. Potser perquè són conscients que el tacticisme i els interessos personals no es poden dissimular quan la revolució ja fa via i probablement pensant que en aquestes circumstàncies l’única eixida possible és negar-la.
[Bon Dia] –Una de les coses més absurdes que passen aquests últims anys amb la premsa és la proliferació de demandes de gent que va cometre un crim o va ser jutjada acusada d’haver-lo comès i que, anys més tard, reclama que el seu nom s’esborre de les informacions que van aparèixer quan va ser detingut o jutjat. En nom del dret d’oblit, s’ataca i es restringeix el dret d’informació i naixen causes judicials contra les empreses periodístiques, a voltes només amb l’interès d’obtenir-ne diners. Per això és una bona notícia que ahir Levante-EMV fos absolt pel Tribunal Suprem en el cas d’una persona que reclamava indemnització per danys per haver publicat una fotografia seua autoritzada pel tribunal durant el judici a què havia estat sotmès. El tribunal considera, com diu la lògica, que el dret d’oblit és qüestionable quan es tracta de ‘fets d’extraordinària gravetat i gran impacte social’.
–Ahir va arribar una altra barca pastera a Cabrera, amb catorze persones a bord. La tendència de l’arribada de pasteres a les Illes Pitiüses i Balears és molt sorprenent. Enguany ja n’hi han arribat dotze, mentre que els anys anteriors només n’hi havien arribat tres. Cal tenir en compte que la navegació des del nord d’Àfrica és molt llarga i cal passar molta estona en mar oberta.
–Ahir es van fer públics uns correus que demostren que el fill de Trump i coneguts seus russos van estar d’acord a intercanviar informació ‘bruta’ sobre Hillary Clinton. El fet és que aquests coneguts feien d’intermediaris del govern rus. Encara sóc molt escèptic sobre la possibilitat que la qüestió de Rússia puga traure cap a res, però és evident que l’escàndol creix i creix…
21 comentaris dels subscriptors

Josep Usó
11.07.2017 | 22:27
Si és cert el que afirma l’editorial, i sembla prou versemblant, tots aquests dirigents estan condemnats a desaparèixer molt aviat. Em sorprèn que no siguen capaços de bastir alguna mena de discurs que els puga permetre mantenir algun electorat fidel. Però tal i com van, es quedaran sols com un mussol. Parlen molt, però a l’hora de la veritat, el seu discurs està buit. O és el mateix que el del PP. A triar. De tota manera, em semblen més incompetents que altra cosa. Per altra banda, per al final de setembre, ja només resten 80 dies pelats.

Ramon Sans
11.07.2017 | 23:21
El problema es que los que MIENTEN para ganar votos sobre el REFERENDUM ,
TAMBIÉN MIENTEN en temas sociales , gasto militar , apoyo a la monarquía , escuela pública , inversión en sanidad pública, en LA GESTIÓN DEL TURISMO en Barcelona sin matar la gallina de los huevos de oro , la gestión de la vivienda como derecho , el STOP DESAUCIOS que cada día tiene más trabajo con COLAU de Sra Alcaldesa ….peor que ANTES…. ,
¿han propuesto cambio leyes y exigiendo la devolución de lo robado por los corruptos …. ? o ¿ el origen de los MILES DE MILLONES DE LA FORTUNA DE JUAN CARLOS ? , O LA LEY SÁLICA que impide heredar a las mujeres frente a los varones en la casa real española???? …. o la devolución del dinero que se ha llevado CORINA , mayor presuntamente que lo robado por MILLET en el caso PALAU ….
EN TODO MIENTEN pero pasa DESAPERCIBIDO SI NADIE SE LO ECHA EN CARA …. ¿ NOS ESTAMOS ENGAÑANDO ESPERANDO ALGO DE ESAS IZQUIERDAS UNIONISTAS?
DICEN UNA COSA , DAN A ENTENDER OTRA Y NADA CAMBIA ….lo mismo que LA UNIÓ de Duran ….
UN DETALLE , PABLO IGLESIAS tiene fotos recibiendo de mano de BLESA y del entonces Principe, BECAS PRIVADAS PARA ESTUDIOS EN UNIVERSIDADES PRIVADAS DE DECENAS DE MILES DE EUROS POR AÑOS mientras aquí no había becas comedor por una autonomia estrangulada por Madrid …. recordemos que eran esas becas … de mano de “compañeros socialistas ” … y becas de las cuales han chupado los líderes de PODEMOS …. http://www.eldiario.es/economia/Almunia-Spottorno-rechazo-Caja-Madrid_0_220128490.html

Ramon Perera
11.07.2017 | 23:55
Ja fa un temps que he començat a pensar que les denominacions, o els conceptes, dreta-esquerra no serveixen per entendre, o per gestionar, la complexitat de les societats actuals. Compten el respecte dels drets socials, la presa democràtica de decisions (que va més enllà de votar uns representants cada quatre anys), el respecte dels altres (persones, col·lectius, idees, etc.), la defensa del medi ambient, la coherència dels càrrecs públics… Així ens evitaríem l’espectacle penós de veure adjudicada una denominació tradicionalment honorable com és “ser d’esquerres” a uns partits faltats d’una o més d’aquestes qualitats bàsiques.

David Valls
11.07.2017 | 23:57
veig que continuem a justificar-nos… no val malament. Ja s’ha tornat rutina així que cada cop ens costa menys. Pensava que algun dia et quedaries sense arguments, però m’alegra saber que n’anem tenint de nous.
Jo que sóc una persona molt positiva, de vegades massa i tot, el que veig, és que votarem l’1 d’octubre i, si tots continuen com fins ara, tindrem el tercer referèndum (un plebiscit, més dos referèndums d’independència) favorable.
A partir d’aquí la força serà nostra, com ja ho és de fa 6 anys, però ara ja no acceptarem res que no sigui la Declaració Unilateral d’Independència! no hi ha res més a fer, intenten allargar el patiment de la separació però el que escau és el divorci total, la eutanàsia amb l’estat!

Octavi Monsonís
12.07.2017 | 01:07
Dels comuns i de Podemos ja s’ha dit quasi tot, inclòs que d’esquerra en tenen ben poc i sí molt de catecisme dogmàtic i d’espanyolisme tronat i carpetovetònic.
I com d’ells ja s’ha dit quasibé tot, només n’esperem alguna cosa:
Que deixen de parlar de consulta i diguen Referèndum al que s’ha de fer l’1 d’octubre,
Que no esmenten més la mentida de la manca de garanties, que de tant repetir-ho s’ho creuran ells i tot,
Que assumesquen que el Referèndum és vinculant i que proclamen que acceptaran el veredicte dels votants,
Que criden ben alt que participaran en el Referèndum i que faran campanya perquè els seus i tothom hi voten, sí, no o en blanc, però que voten.
Això i cap altra cosa esperem d’ells i si no, que vagen preparant les maletes perquè el tsunami sobiranista i independestista els esborrarà de l’escena política.

Josep i Antònia Viñas Ciurana
12.07.2017 | 01:08
Sempre he pensat que els comuns són una banda d’oportunistes que han arribat a la política fent de revolucionaris. Colau, Domènech, Coscubiela, Rabell –els que més cridaven contra la mala gestió dels partits tradicionals- i molts altres, ho volen canviar tot, però un cop han aconseguit un càrrec públic amb un bon sou, prefereixen que tot es quedi com era.
A més, és decebedor constatar que es creuen tan intel·ligents que es pensen que encara podran manipular la gent com quan anaven pels carrers organitzant mobilitzacions. Segur que creuen encara que els ciutadans som estúpids i no veurem la seva jugada.
Almenys l’Albiol sabem qui és. Però aquests dels comuns, en totes les seves diverses facetes, fent veure que volen la llibertat de Catalunya, fan tot el que poden per desprestigiar el refrèndum.
No poden estar gaire orgullosos de fer la feina bruta de l’estat. Espero que els seus seguidors hauran vist per on realment van uns líders que amb la seva traïció al país no es mereixen ser on són.

Joan Rubiralta
12.07.2017 | 01:08
Els que els passa als dirigents dels comuns és que no en són gens de comuns, són més aviat vulgars tot i dir al contrari. Ara fan la vella política de la puta i la Ramoneta que tant van criticar a CiU. No es pot anar pel món dient una cosa i al cap de poc dir la contrària, tàctica que si la segueixen fent no només no augmentaran els suports sinó que en perdran un bon grapat; i això passarà perquè ningú vol que l’enganyin i aquesta característica ja fa temps que l’arrosseguen però d’ençà de la reunió de dissabte s’ha accentuat. El cas curiós és que no els agrada que la gent els critiqui però han aconseguit que siguin l’ase dels cops de totes les forces de l’arc parlamentari català. Si tothom els critica deu ser per alguna cosa perquè no pot ser que tots els altres partits ho vegin malament i ells no canviïn.
Afortunadament, una cosa són els dirigents i l’altra el seu votants, que semblen més assenyats que els líders. El dia 1 d’octubre centenars de milers de persones aniran a votar i també hi seran els que havien confiat en els dirigents comuns perquè saben que en aquest referèndum estem escrivint la història, una història que afectarà els nostres fills i filles i que representarà construir un país de nou molt millor que el que patim ara. Afortunadament la gent és intel·ligent i que davant del repte que es planteja els cagadubtes que es mouen en l’ambigüitat, quedaran al marge.

Lluís Paloma
12.07.2017 | 01:09
De contradiccions en tenen un munt. I la més gran és la diferència quasi d’oposició entre el seu programa electoral i la seva acció política real, quan aquesta acció existeix. A la manera de l’acció d’un Alfonso Guerra a principis dels anys 1980, el seu és un partit amb un sol punt real com a programa: conquerir el poder. I un cop conquerit, conservar-lo. Del que llavors serveixi aquest poder no en tenen ni idea. Ada Colau és l’exemple més estrident (per exemple, va passar de liderar, com a portaveu de la PAH, una protesta eficaç contra el caos immobiliari que ha aconseguit destruir tota una societat, a no moure un dit sobre el tema com a alcaldessa de Barcelona), però allà dins hi ha des d’un Pablo Iglesias que canvia d’opinió com qui canvia de samarreta, a un Lluís Franco Rabell que tan aviat insulta a qui faci falta com oculta el seu primer cognom i l’opinió dels seus antics treballadors. Tot plegat respira tanta autenticitat com un Velázquez firmat per Martínez, i només puc concloure que, per desgràcia, l’àmbit Podemos-Comuns no és realment un àmbit d’esquerra política. Els seus fets així ho demostren.

jaume vall
12.07.2017 | 01:36
Sembla prou encertada i aclaridora l’editorial, tant, que pocs elements s’hi poden afegir si no és que per aigualir-la. Per tant, no ho farem.
Només apuntarem una nova raó, la vuitantaunena per votar sí a la independència, i lliga amb la idea-força de article d’en Partal. Es tracta de la necessària transparència que necessiten les esquerres espanyoles per a sobreviure i no morir ofegades per la dreta. I s’escriu amb h d’història.
Hem de recordar que l’estat espanyol -les estructures bàsiques, el poder hobbesià, les dues-centes mil persones, o estirps que realment manen- no han perdut cap guerra des de la derrota de l’armada invencible. Espanya va foragitar Napoleó. Les guerres civils del XIX van ser guanyades per espanyols, per tant, per l’essència de l’estat que en sortiria. França perdia contra Prússia. Europa es dessagnava , a Espanya, els cops d’estat mantenien la cohesió. Al s.XX, Alemanya perdia dues guerres mundials, França i Gran Bretanya, tot i guanyadores, eren superades per la rampant nació nord-americana, els dos imperis quedaven arrassats. A Espanya, una dictadura de Primo de Rivera, i la guerra civil, tornava a mostrar que hi havia un estat que guanyava. (No compten les colònies perdudes, que tot i que humiliants per a l’orgull espanyol, van ser una constant també per a G.B., França, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Holanda, etc.) És a dir, que les famílies que han estat en el bàndol guanyador des de fa tres-cents anys, no han necessitat la catarsi de l’Alemanya postbèl·lica, ni els ajuts del Plan Marshall. L’autarquia, els queviures càrnics d’Argentina, la posició estràtegica contra l’expansió comunista, han permès els espanyols poder prescindir de l’opinió, gairebé de la diplomàcia estrangera, fins arribar a menysprear els dictàmens de l’ONU en època franquista, i els del Tribunal dEstrasburg, recentment.
Crec que s’hauria de tenir present. Espanya és una història de fracassos, però l’estat espanyol, trampejant, a la pròrroga, al preu de la desigualtat i de la invertebració nacional, és una història d’èxit.
Potser aquest record inserit en la genètica espanyola permet comprendre que més enllà de la qüestió econòmica, de per si importantíssima, hi ha un factor de superioritat del que està acostumat a sortir-se amb la seva, que els encega, que els fa perillosos, i que d’una p. vegada hauríem d’esquerdar. Paradoxalment, la recompensa pels propis espanyols, també d’esquerres, és que s’adonaran que tota aquesta hidalguía orgullosa , prepotent, i sovint inculta, es sostenia sobre pilars de sorra i sal. Passat el dol, la classe mitjana espanyola haurà de passar comptes amb la casta -de dreta i esquerra- que els ha tingut tant de temps enganyats. Una vegada més, Catalunya haurà servit per a modernitzar la societat espanyola.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
12.07.2017 | 01:57
Una de les diferències més pregones entre la nostra societat i l’espanyola és que nosaltres podrem desfer-nos -o si més no “domesticar-los”- dels Bauzà, dels Esquerré, dels Gay-Montellà, dels Pujol, dels Zaplana, dels Barceló, dels Camps, dels Barberà, dels Lladró, dels Sanahuja, dels Frígols, dels Melià, dels Trénor, àdhuc dels Roig, etc, mentre que els espanyols més o menys demòcrates (poseu esquerrans, liberals, socialdemòcrates, etc.) seran ells mateixos domesticats pels Franco, Borbons, Díaz Ferran, Bárcenas, Florentinos Pérez, Huartes, Gómez-Acebes, Areces, Koplovich, dels Lara-Bosch, dels roques-junyents, Durans i Lleides, dels cuatrecases, dels Godons, Fiz-Stuarts, Medina-Sidonia, Tàpia, Oriol-Urquijo, Álvarez de Toledo, Orejas, Satrustegis, Domecq, Osborns, Aznars, els felipes gonzáleces, alejandros agags, etc.
És una història repetida cíclicament cada 75 anys que reglota agrament des del tel del paladar fins els llavis on la mala fel es dissipa cap a l’exterior pels pavellons auditius.
Un “internacionalisme meliquista” -el de l’esquerra espaÑola- que s’acaba allà on llur jerarquia nazional dretana – o no- posa la darrera parella de guàrdies civils a una duana.

Robert
12.07.2017 | 05:05
Potser que madurem una mica per estar a l’alçada de les circumstancies… La guerra bruta que esta fent aquest estat, no es tolerable i no ens podem acostumar… aixo no es normal… l’esquerra hauria d’estar molt mes unida davant aixo

Robert
12.07.2017 | 05:05
Potser que madurem una mica per estar a l’alçada de les circumstancies… La guerra bruta que esta fent aquest estat, no es tolerable i no ens podem acostumar… aixo no es normal… l’esquerra hauria d’estar molt mes unida davant aixo

Josep Salart
12.07.2017 | 05:42
A mi m’ha insultat dient caixetes. Directe al cor, al cap, a l’únic instrument per aconseguir la llibertat de la que n’estic mancat.
Caixetes…. es com si jo li digués “homenet”.

Jordi Ferrer
12.07.2017 | 07:21
Un dels objectius dels comuns (i ara potser fins i tot l’únic) es ocupar l’espai del PSOE, i com el PSC-PSOE quan constaten, uns i altres, que les seves possibilitats de canviar la realitat son zero, es dediquen a canviar nomes el llenguatge (el relat ara en diem d’aixó). I a això es dediquen uns i altres: a vestir un discurs artificial que no poden actuar (mireu Grècia o Barcelona) Cal reconèixer que podemos ha reeixit en això de fer un relat nou (que no diu res) pero que pot ser atractiu: els de dalt i els de baix, la casta…..
En kilian Jornet fa unes setmanes ens mostrava el valor d’una “equació”: T-A=0. (Parlar sense actuar és igual a zero). I aquesta es la gran contradicció d’una certa esquerra que es diu transformadora, que nomes basteix discursos i relats pero que no te capacitat (de vegades ni tan sols voluntat) de transformar res. Per això accepten el dret a l’Autodeterminació en teoria. Pero que nosaltres l’exercim els fa pànic perque deixa al descobert les seves contradiccions, els despulla dels seus relats i els obliga a mirar-se al mirall de les seves contradiccions, i sobretot perque accentua la seva incompetència i inoperància. Ells parlen molt (t) pero actuen (a) molt poc, si nosaltres actuem i avancem la seva incapacitat de transformar la realitat es fa mes evident. Per això quan els pasos es concreten ells entren en contradicció i reaccionen de forma agressiva i prepotent. En coscubiela està permanent crispat i rabiós (normal, ningú no suporta que els fets el deixin en evidencia cada dia). Per això defenso que la millor forma de desactivar el mon dels comuns, ICV, podem, IU, etc… Es anar concretant la nostra lluita d’alliberament nacional. Enfatitzem la A de l’equació i els comuns (com als convergents que encara dubten o els contraris a la independència que també dubtem) no els quedarà cap mes sortida que seguir-nos i participar-hi, si avancem no podran mantenir ni la inacció ni l’ambiguetat. Els psicòlegs diem que la millor forma de superar la por i la inseguretat es afrontar els envits directament. Afrontem la realitat i enfrontem-nos a l’estat i això ens farà forts, recordeu: cal lluitar contra el fort per deixar de ser febles i contra nosaltres mateixos quan siguem forts…..

Albert Miret
12.07.2017 | 09:13
Quina vergonya aliena haver d’escoltar a una persona que respectava i que hagués jurat que era un demòcrata parlar de “cajitas sin ninguna importancia sobre una mesa” referint-se a les urnes. És ben bé que tenen el cap només per a fotre-s’hi boines i que menteixen més que parlen. Els agradaria fer-se els demòcrates, però en el fons ténen l’ànima franquista ben anclada al seu cervell. El que el Franco els va deixar “atado y bien atado” eren les seves caròtides.

Pep Agulló
12.07.2017 | 09:45
Es tanta la ràbia que els fa que la realitat revolucionària del procés els faci veure que van despullats amb un miserable programa reformista del règim neofranquista, que els surt la prepotència insultant cap Catalunya del mateix Estat que els agombola. “Revolució” sota la legalitat neofranquista ad calendas, contra democràcia i referèndum l’1-O. Els comuns estan en la més putrefacta ignomínia de la història.

Andreu Fàbregas
12.07.2017 | 11:42
Situació i acció.
SITUACIÓ.
a – Els de Podem i els Comuns (comunistes) el que volen es tenir poder on sigui, res més. La independència de Catalunya no els interessa a menys que hi tinguin el domini ells o molt bones compensacions. De fet, el comunisme es integració total mundial, en un sol estat, no fraccionat en res.
b – La soriana Colau, molt castellana, ella, es del ‘No’; però, ay, li va en joc la renovació d’alcaldessa a les properes eleccions municipals, poca broma això per a ella (a Barcelona que no se la toquin); però, si se li diu: mira, ‘bonita de cara’ si ens fas trontollar la independència, t’ho posarem més que difícil, inviable, per a la alcaldia, tu veuràs el que et convé. I com que la Colau es molt avispada i suposo que amb la suficient cultureta, recordarà allò de: ‘Paris ben bé val una missa’; o sigui: la alcaldia de Barcelona ben bé val una República Catalana.
c – Lo del de la barbeta es de llibre, el mes pur estil ‘trilerisme’ oportunista.
ACCIÓ. ¿Que hi podem fer cada un de nosaltres?
1 – Prou de tertúlies buscant el sexe dels àngels. Menys joc bizantí al mig del camp i més ‘directe i a barraca’. Joc ras i ‘a dintre’ (abans, es deia: joc ras i patae al cap (avui ja no som tant besties, alguna cosa em millorat).
2 – Ara ens interessa fomentar la participació (al marge dels ‘Si’ i dels ‘No’). Es opinió generalitzada de que els del ‘Sí’ aniran gairebé tots a votar; mentre que dels del ‘No’ al menys la meitat no aniran a votar. No hi haurà color en el resultat. Però, ens quedarà més bonic i de cara a la opinió internacional que, p. Ej. En una participació del 60% surti un 65% a favor del ‘Sí’ y un 35% a favor del ‘No’, que no pas una participació del 45% amb un resultat del 99% a favor del ‘Sí’.
3 – Hem d’escampar per tot arreu les tremendes contradiccions dels que en van en contra.
4 – I confiar en els nostres dirigents: tenen la màxima informació de tot, son els millors i ho estan fent prou be.

Josep Maria Martín
12.07.2017 | 12:34
Si el nostres Govern i parlament haguessin acomplert un mínim del full de ruta que ens van prometre, ara a l’esquerra española i catalana hi hauria un respecte i interès per la nostra causa de llibertat.
El govern de Catalunya té molta por i dubta d’una manera descarada. Això ens passa factura. Crec que no hi haurà independència perquè el PDeCAT no té gens clara la independència.
I l’esquerra ens veu febles. Molt febles.

Pep Agulló
12.07.2017 | 17:06
Les teves declaracions company Josep María Martín em deixen estupefacte. Quins indicadors, quines proves objectives tens que el (tot) el govern de Catalunya “dubta de manera descarada”, i de que (tot) el PDCat no “té gens clara la independència “?

Melitó
12.07.2017 | 23:09
Hi ha unes esquerres que se senten la mar de bé fent oposició. Ara, quan han intueixen que potser s’haurien de fer càrrec del futur de la república catalana, que l’haurien de governar, els agafa el pànic escènic i acaben fent brometes… o contradient-se de manera sovintejada per despistar. Tenen a l’abast transformar un país creant-ne un de nou i els hi tremolen les cames. Esperem que les seves bases els animin a ser valents i revolucionaris de debó.

Antoni López
13.07.2017 | 02:07
Als catalans antiindependencia els pregunto: quins aventàtges comporta ser espanyol? Es obligatori ser espanyol? que sent el que se sent espanyol? A pogut triar la patria? Una cosa es ser nacionalista justifiacadament i ,al meu parer, no es el cas del espanyolisme arrogant, recolzant-se en unes raons més que discutibles i en una Historia tèrbola i eixorca. Tant si es d’esquerres com de dretes .No hi ha ràça espanyola. Molts plomalls de tots colors lluïts amb una hidalgia rovellada.
S'ha afegit la noticia a Favorits