Pedro Sánchez perd el sí a canvi de res del PDECat

  • Míriam Nogueras endurirà la negociació amb el govern espanyol d'acord amb el mandat congressual *** Puig continua l'ofensiva pel finançament i es reuneix amb la ministra Meritxell Batet*** Òmnium de l'Alguer avala la llei de política lingüística de Sardenya

VilaWeb
Redacció
23.07.2018 - 20:00
Actualització: 23.07.2018 - 21:01

TEMA DEL DIA
Rumb.
Més enllà de les ferides que hagi pogut deixar pel camí, en el congrés del PDECat d’aquest cap de setmana hi ha hagut dues votacions que marquen el rumb del partit els mesos vinents i, per extensió, de bona part de l’independentisme. La primera, en clau interna, la del suport a la comissió delegada que s’ha d’encarregar de negociar la transició del partit cap a la Crida Nacional per la República de Carles Puigdemont. La comissió, integrada pels tres consellers empresonats, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, el conseller a l’exili Lluís Puig, el nou president del partit, David Bonvehí i la vice-presidenta, Míriam Nogueras, va ser aprovada amb el 94% dels vots, un percentatge molt superior al que va obtenir la direcció, que va ser del 65,27%, gairebé 30 punts de diferència.

Les dues votacions demostren que les bases del PDECat estan a favor de la confluència amb la Crida de Puigdemont, però en contra dels pactes de despatx per a fer una direcció de quotes, que a més es va haver de votar com a llista tancada, cosa que no permet veure el suport que té cada membre de la direcció. Hauria estat interessant tenir aquesta radiografia. Però en tot cas, és clar que al PDECat hi ha més gent a favor de la Crida de Puigdemont que de la direcció de Bonvehí.

La segona, és l’esmena que es va aprovar de condicionar la negociació amb el govern de Pedro Sánchez a la fi de la repressió, sumada a l’elecció de Míriam Nogueras com a vice-presidenta del partit. Totes dues coses signifiquen la fi del sí gratuït de què ha gaudit Sánchez amb el PDECat al congrés espanyol. La nova dona forta a Madrid és Míriam Nogueras, que imprimirà un enduriment de la negociació amb el govern del PSOE d’acord amb la línia dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont.

Aquest canvi de línia pot comportar canvis en el grup parlamentari que encapçalen Carles Campuzano i Jordi Xuclà, dos dirigents pragmàtics afins a Marta Pascal. D’entrada, la intenció de Nogueras és mantenir Carles Campuzano com a portaveu al congrés, si vol continuar, però Jordi Xuclà, podria deixar de ser el coordinador dels diputats i senadors del PDECat. Nogueras compta amb diputats afins, com Toni Postius i Lourdes Ciuró, que podrien assumir aquesta coordinació.

Fins ara, era Marta Pascal qui pilotava, amb Campuzano i Xuclà, les negociacions amb el govern del PSOE, i tant a la Generalitat com a Berlín es trobaven els acords fets. Així va passar amb la investidura de Sánchez i amb la renovació del consell d’administració de RTVE. Ara això canviarà, si més no, per part del PDECat. No n’hi haurà prou amb l’argument que el PSOE és millor que el PP o Ciutadans. Caldran contrapartides. A més, després del congrés d’aquest cap de setmana, els diputats al congrés espanyol tenen un nou mandat: hauran d’aprofitar l’aritmètica parlamentària per blocar l’agenda política de Pedro Sánchez si la repressió continua. L’esmena va ser presentada per Aleix Sarri i defensada també pel senador Josep Lluís Cleries, alineats amb Puigdemont, i va ser aprovada amb un ampli suport.

El congrés del PDECat ha demostrat que les bases independentistes volen fer-se sentir i empènyer les direccions dels partits cap a la implementació de la República, com ja va passar amb el d’ERC. En el cas dels republicans, van presentar 1.400 esmenes i van aconseguir reintroduir el concepte de la unilateralitat que la direcció del partit havia exclòs del text. En el cas del PDECat, les bases han anat més enllà, eliminant Marta Pascal, últim exponent del pragmatisme convergent, i advertint la direcció que volen avançar cap a la Crida Nacional que encapçala Puigdemont amb decisió i transparència, sense pactes de despatx.

MÉS QÜESTIONS
Puig continua l’ofensiva pel finançament reunint-se amb Batet.
Després d’haver-se reunit ‘informalment’ amb Pedro Sánchez divendres passat, el president de la Generalitat, Ximo Puig, es reunirà demà amb la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, per continuar reivindicant un canvi de model. L’anunci del govern de Pedro Sánchez de no reformar el model de finançament fins a la pròxima legislatura va encendre les alarmes al govern valencià, perquè és una de les banderes de l’acord del Botànic. Puig ha situat la reunió en el marc de les converses per a ‘configurar una posició compartida’ per a la majoria de les autonomies en matèria de finançament. El president ha insistit que el govern ‘no renunciarà mai a un nou model de finançament’ perquè és ‘una qüestió d’equitat i igualtat’. ‘Volem un model que respecte les singularitats de les regions i nacionalitats i que, al mateix temps, equipare els ciutadans’, ha asseverat. Pel president, la reunió ha de servir per a fixar ‘una posició compartida en la immensa majoria de les autonomies’.

Ataquen un mural pels presos polítics i pels joves d’Altsasu a València. Diumenge, el col·lectiu artístic Atiro Hecho i l’artista urbà Elías Taño van fer un mural de més de cinquanta metres per a donar suport als joves d’Altsasu i a tots els presos polítics que hi ha a l’estat espanyol. El col·lectiu va convocar una jornada festiva i reivindicativa dedicada als presos a la qual van assistir una vintena de persones i alguns dels familiars dels joves bascs condemnats. Vint-i-quatre hores més tard, el mural ha aparegut pintat i fet malbé, un grup de vàndals que s’amagaven el rostre amb cascs de motociclieta l’ha atacat a plena llum del dia.

Òmnium de l’Alguer avala la llei de política lingüística de Sardenya. Òmnium Cultural de l’Alguer ha fet públic un comunicat en què dóna suport a la llei de política lingüística aprovada pel parlament sard el passat 3 de juliol ‘pel viu interès del legislador per la llengua i cultura sarda, pel català de l’Alguer, i també per les altres llengües minoritàries de Sardenya’. La nova llei, destaquen, afegeix importants novetats en mèrit de l’ús, la salvaguarda i la promoció del català de l’Alguer dins de les institucions públiques i de les escoles. Amb tot, recorden que Òmnium ja havia introduït el català a les escoles de l’Alguer des del 1999, amb el projecte Joan Palomba, en què han participat milers d’estudiants i que ‘encara avui és un exemple de model d’ensenyament de la llengua materna minoritària en àmbit escolar’. La millora de la nova llei es deu en part a les esmenes presentades per l’entitat, com ara, que la llei faci referència a l’ús estàndard del català a l’Alguer i la necessitat que els mestres i els treballadors d’oficines lingüístiques hagin de tenir el certificat de nivell C1 de català.

La patronal andorrana demana endurir les condicions per convocar una vaga. Les esmenes que la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha presentat a les lleis laborals proposen que hi hagi més requisits per a aprovar una aturada en una empresa i que es retirin facilitats als sindicats, a més de demanar que s’ajorni un any l’entrada en vigor de les tres lleis que conformen la reforma laboral. El text original de la proposició de llei qualificada de mesures de conflicte col·lectiu, impulsada pel grup parlamentari de DA, i que regula per primera vegada el dret de vaga, estableix que es podrà aprovar una aturada per majoria simple dels representants presents. La CEA, però, vol més garanties i suggereix que la proposta sigui aprovada per la meitat més un dels vots. Si no, si hi hagués abstencions, la patronal sosté que ‘amb una minsa majoria simple de no més del 20% o 25% del total dels representants es podria convocar una vaga, fet del tot inconvenient’.

L’ex-diputada del PP Ana Maria Aguiló crea un nou partit de dretes. L’ex-diputada del PP Aina María Aguiló concorrerà a les eleccions municipals de Palma de l’any vinent amb un nou projecte polític de dretes del qual serà la presidenta. El presentarà demà, juntament amb altres membres de la comissió permanent, a la sala de reunions de l’Hotel HM Jaime III a les 11.30, després d’haver fets els tràmits reglamentaris davant notari i davant el Ministeri d’Interior. Agiló té previst d’explicar el seu recorregut polític personal i exposarà les característiques bàsiques de funcionament del partit, el seu ideari polític i els seus objectius. L’ex-diputada es va donar de baixa del PP de Palma el febrer. Llavors ja va anunciar que se n’anava del PP ‘però no de la política’ i va avisar que hi havia ‘votants orfes políticament’.

LA XIFRA
40.000 persones per dia han assistit enguany al Festival Internacional de Benicàssim (FIB), segons que ha explicat el director, Melvin Benn, en la conferència de premsa de balanç. L’any que ve, el FIB farà vint-i-cinc anys.

TAL DIA COM AVUI
El 23 de juliol de 1975 el periodista Josep Maria Huertas Claveria va ser detingut i empresonat a la Model. La justícia franquista el va condemnar per un article en què vinculava bordells de Barcelona amb vídues de militars.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any