Patronal i sindicats de residències de gent gran exigeixen 300 milions per evitar el “col·lapse”

Les organitzacions empresarials i els sindicats de l'àmbit de l'assistència a gent gran han lliurat aquest dijous a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un manifest que exigeix a la Generalitat que aporti 300 milions d'euros per evitar el "deteriorament i col·lapse" en les residències per a persones grans i centres de dia.

VilaWeb
Redacció
27.07.2017 - 11:36
Actualització: 27.07.2017 - 13:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

Les organitzacions empresarials i els sindicats de l’àmbit de l’assistència a gent gran han lliurat aquest dijous a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, un manifest que exigeix a la Generalitat que aporti 300 milions d’euros per evitar el “deteriorament i col·lapse” en les residències per a persones grans i centres de dia.

El manifest, llegit a les portes del Parlament, lamenta que les tarifes públiques –que estableixen el preu que paga la Generalitat a les empreses perquè prestin el servei– estan congelades des del 2010, “a pesar que el cost de la vida va pujant inexorablement”.

Afirmen que a la pràctica tenen un 10,6% menys de recursos –el percentatge d’increment de l’Índex de Preus del Consum (IPC) en aquest període–.

Fonts de la patronal majoritària, Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra) han exemplificat a Europa Press que això s’ha traduït que, mentre els costos per a les empreses han pujat, els ingressos es mantenen igual, la qual cosa han suplert les mateixes empreses reduint el marge de benefici al mínim.

Aquesta situació ha provocat, segons el manifest, que el sector de la dependència s’hagi convertit en “el de pitjors condicions laborals dins de l’àmbit de l’atenció a les persones”.

Per revertir aquesta situació “límit i inadmissible”, demanen a l’administració una aportació de 300 milions d’euros en els propers tres anys destinats a incrementar aquestes tarifes, de forma escalonada perquè sigui factible.

Aquest import permetria “posar el comptador a zero” de tot el que s’ha perdut, ha afirmat en declaracions davant la premsa la presidenta d’Acra, Cinta Pascual, que ha fet de portaveu de totes les organitzacions llegint el manifest.

D’aquesta forma, esperen que puguin millorar les seves condicions els més de 40.000 treballadors del sector a Catalunya –recorden que el 90% són dones– i d’aquesta forma donar millor assistència a les 57.000 persones que atenen i l’atenció de les quals “està compromesa amb la situació actual”.

REUNIÓ AMB LA CONSELLERA

Les organitzacions, que han rebut el suport de tots els grups polítics amb representació en el Parlament, han sol·licitat reunir-se amb la consellera de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Dolors Bassa, per traslladar-li les seves peticions, una reunió que esperaven que es pogués realitzar aquest mateix dijous però finalment no s’ha celebrat.

Les organitzacions sindicals que signen el manifest són la Federació de Sanitat de CCOO Catalunya i la Federació d’Empleats de Serveis Públics de la UGT Catalunya.

Quant a organitzacions empresarials, a més d’Acra, han signat el Consorci de Salut i Social de Catalunya, Unió de Petites i Mitjanes Residències, La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, Centres Sociosanitaris catòlics de Catalunya i Unió Catalana d’Hospitals.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes