Aquest és un pastís que només es pot fer durant els mesos de maig, juny i juliol, quan hi ha cireres. Us recomano que no feu servir les primerenques, sinó que us espereu que siguin un xic més grosses i més dolces. Són ideals les anomenades picotes, que maduren a l’arbre i, quan es cullen, es desenganxen de la tija però sense que en quedi cap ferida que els pugui fer perdre el suc o fer-se malbé.

Per preparar pastissos és bo treure’n els pinyols, perquè és desagradable anar-los trobant mentre mosseguem el pastís i, a més, podem trencar-nos una dent o ennuegar-nos. Una manera fàcil de treure’ls és amb un bastó de menjar xinès, en la preparació us expliquem com. No passa res si la cirera es trenca una mica.

Aquest pastís du poca farina i té una consistència semblant a la d’un flam.

Pastís per a 8 persones

–90g de farina
–90g de sucre
–2 ous
–40g de mantega
–250ml de llet semidesnatada
–400g de cireres
—sucre llustre

Preparació

Renteu totes les cireres dins un colador a raig d’aixeta.

Traieu els pinyols amb un bastó de menjar xinès: foradeu-la per on estava enganxada a la tija i empenyeu fins que el pinyol surti, per sota o pel costat, tot ajudant-vos amb les mans.

Barregeu la farina, el sucre i els dos ous sencers.

Afegiu-hi la mantega i la llet i torneu-ho a batre.

Feu servir un motlle de pastís rodó de diàmetre ample perquè el pastís no sigui gaire gruixut i es pugui coure bé.

Poseu un paper vegetal untat amb mantega al motlle.

Poseu-hi les cireres sense pinyol.

Aboqueu-hi la barreja.

Escalfeu el forn a 180ºC.

Poseu el motlle dins una safata apta per a anar al forn que tingui les vores una mica altes per poder coure’l al bany maria.

Aboqueu-hi aigua de l’aixeta, però vigileu que el motlle no quedi surant dins la safata movent-se amunt i avall damunt l’aigua.

Poseu la safata amb el bany maria i el pastís al forn, que encendreu amb la modalitat de dalt i baix (no és pas el gratinador). Hi ha forns que permeten d’utilitzar el ventilador amb la part inferior.

Vigileu que l’aigua del bany maria no bulli.

Quan hagin passat 30 minuts, punxeu el pastís amb un escuradents i, si surt net, ja estarà al punt; si la textura encara és enganxosa, espereu cinc minuts més i torneu-ho a provar fins que hagi quallat del tot.

Quan ja estiguin al punt, deixeu-lo fora sense treure’l del motlle i espereu que es refredi.

Tireu-hi una mica de sucre llustre abans de servir-lo.

Valoració nutricional d’una porció Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002

 Interpretació de la taula

Com que no du gaire farina ni gaire sucre, no té una quantitat elevada d’hidrats de carboni.

En canvi, com que du mantega, tindrà greix saturat i colesterol. Les persones amb colesterolèmia n’han de menjar amb moderació.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.