“Provarem de fer alguna cosa històrica”: Kossove rep la selecció espanyola en un partit d’alta tensió

  • La federació espanyola i els mitjans de comunicació continuen menystenint la selecció kossovesa

VilaWeb
Alexandre Solano
07.09.2021 - 21:50
Actualització: 08.09.2021 - 08:20

Les seleccions de futbol masculí kossovesa i espanyola s’enfronten avui a Pristina en un partit de càrrega política forta. En principi molt desigual esportivament, ha esdevingut excepcional arran del menysteniment que va rebre Kossove quan va ser l’equip visitant.

L’estat espanyol no reconeix la independència de Kossove i és l’únic membre de la Unió Europea que el boicota activament i veta el passaport d’aquell país per a obtenir un visat a la zona Schengen. Per evitar que el partit d’anada fos interpretat com un gest de normalitat, la federació espanyola i RTVE –que en feia la transmissió– van rebre ordres de no referir-s’hi pel nom. De fet, en van voler vetar també l’himne i la bandera, però la federació kossovesa va fer un dur comunicat en què deia que si no podien fer servir els seus símbols, no jugarien i demanarien protecció a la UEFA.

Avui la situació es capgira i la premsa esportiva espanyola és clara respecte del clima que s’han trobat abans del partit. El diari As titula: “Ambient hostil a Kossove“, BeSoccer encapçala amb: “A Espanya l’espera un infern a Kossove“, i el diari Sport diu: “Espanya aterra a Kossove enmig d’un ambient hostil“, a més d’explicar que la federació local ha posat entrebancs als periodistes provinents de l’estat espanyol i tan sols n’ha acreditats vuit.

Un gran partit reivindicatiu

Els mitjans de Kossove tampoc no esquiven la qüestió. El més contundent és el Kosova Sot, que titula: “La primera victòria de Kossove: la selecció espanyola és en un país que no reconeix“, i acaba recriminant als espanyols que menystinguin completament el nom del seu estat. Però l’actitud espanyola no ha variat. RTVE esquiva de dir el nom en totes les peces i la web de la federació espanyola fa mans i mànigues per a evitar una equiparació amb la resta. Al calendari, la selecció de Kossove és l’única que apareix en minúscula i en les tres notícies sobre el partit, se les empesquen per evitar de dir el nom del país en tot el text, amb frases com: “El partit que Espanya ha de disputar a Pristina” o “El darrer partit de classificació per al Mundial de Catar d’aquesta finestra internacional de setembre”. Cap referència al contrincant.

El partit ha escalfat l’ambient i ha despertat un gran interès social. Malgrat que tan sols es podrà ocupar el 10% de l’estadi, el cap del grup d’afeccionats de la selecció ha demanat que els que no estiguin disposats a deixar la veu al camp, que tornin l’entrada. El periodista del Marca Miguel Ángel Lara explica que, al control fronterer, li van dir amb humor: “Ei, digueu a Espanya que som un estat.” I, també de bones maneres, el president de la federació de futbol, Agim Ademi, ha fet un comunicat de benvinguda, tot recalcant que s’enfronten “dos equips nacionals”.

Tot i que el resultat serà la cosa menys important, el jugador de la selecció Florent Hadërgjonaj ha resumit el sentiment de gran part del país respecte del partit: “Provarem de fer alguna cosa històrica.” Allò que havia de ser un partit intranscendent ha esdevingut una qüestió nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any