El parlament britànic tomba l’acord del Brexit i origina una crisi de dimensions desconegudes

  • Theresa May es sotmet avui a una moció de censura que no sembla tenir els vots per a prosperar

VilaWeb
Redacció
15.01.2019 - 20:39
Actualització: 16.01.2019 - 00:09

El parlament britànic ha refusat per àmplia majoria (432 a 202) l’acord entre el govern del Regne Unit i la Unió Europea per a aprovar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. D’aquesta manera, s’ha originat una crisi de dimensions desconegudes. La data del Brexit, el 29 de març, queda en l’aire ara que hi hagin votat en contra la majoria de parlamentaris, molts dels quals conservadors partidaris d’un Brexit més dur i crítics amb l’acord. Els laboristes, els unionistes nord-irlandesos de la DUP i una part del partit conservador de May hi han votat en contra.

La primera ministra, Theresa May, sonorament escridassada, ha reiterat que l’acord amb la UE era el millor possible. Aquesta clatellada i la revolta d’un gran nombre de diputats conservadors també fa possible la dimissió de May i la convocatòria d’eleccions. Tot i això. després de l’anunci del resultat, May ha dit que el govern ha de comprovar si manté la confiança de la Cambra dels Comuns. ‘Sempre he cregut que la millor manera de sortir era amb un bon acord i m’he passat molts mesos negociant aquest bon acord’, ha dit.

Al seu torn, Corbyn ha anunciat la presentació d’un vot de no confiança en el govern, que ha titllat de ‘incompetent’. El vot es farà avui mateix en una sessió maratoniana que és previst que acabi ben entrada la nit. Sobre el paper el vot de censura fracassarà perquè els diputats conservadors que han votat contra l’acord votaran avui a favor de la primera ministra.

Ian Blackford, dirigent de l’SNP a la cambra, ha anunciat que donava suport a Corbyn. En canvi, els unionistes nord-irlandesos del DUP han garantit el suport a May tot i el vot contrari d’avui. L’hipotètic èxit de Corbyn depèn de la divisió interna dins els conservadors, 118 dels quals avui s’han rebel·lat contra la primera ministra. Fa poc més d’un mes, May va superar una moció contra el seu lideratge.

La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ja ha demanat un segon referèndum del Brexit i ha recordat que els escocesos hi havien votat en contra.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha dit que prenia nota de la votació i ha instat el Regne Unit a ‘aclarir’ les seves intencions tan aviat com sigui possible.

Ara el govern britànic té un termini de tres dies per a presentar al parlament un full de ruta amb els passos que ha de seguir el Brexit. La UE podria ajornar la data del Brexit per a donar aire a May i renegociar els termes del pacte, de manera que els pugui aprovar el parlament britànic. També pot passar que hi hagi un Brexit sense acord, cosa que es vol evitar per les conseqüències econòmiques negatives que tindria al Regne Unit i a la UE. La darrera sortida seria que la primera ministra convoqués un segon referèndum per a tornar la decisió als britànics.

Una sentència recent del Tribunal de Justícia de la UE va assenyalar que el Regne Unit podia aturar unilateralment l’article 50 dels tractats, el que va activar per sortir del club, i que donava un termini de dos anys perquè n’eixís.

Quines opcions hi ha ara?

—Fer el Brexit sense acord amb la UE

La separació sense acord de la Unió Europea i el Regne Unit és l’opció mes perillosa. Això passaria si May perdés la votació i els diputats acceptessin la retirada sense acord. Si els diputats no l’acceptessin, molt probablement hi hauria un vot de censura.

Renegociar els termes de l’acord amb la UE

El Regne Unit podria demanar de renegociar l’acord sobre el Brexit, però ja no dependria d’ell. La UE ha dit que no ho acceptaria. I fins i tot si ho acceptés, s’hauria de negociar de pressa per tancar un nou acord abans de les eleccions europees del mes de maig, perquè en el nou parlament no hi haurà diputats del Regne Unit.

—Fer noves eleccions parlamentàries

Vist que no hi ha acord, el govern britànic pot demanar de fer eleccions, amb l’esperança que un nou govern tingui un mandat popular clar. Però la primera ministra no pot convocar eleccions tota sola, sinó que ha de menester el vot favorable de dues terceres parts del parlament.

Les eleccions es podrien fer vint-i-cinc dies després i això afegiria tensió al calendari. Si fos el cas, segurament el govern britànic demanaria a la Unió Europea d’ajornar l’abandonament de la UE més enllà del 29 de març. I no és pas clar que Brussel·les ho acceptés.

—Un vot de censura al parlament

Els laboristes prefereixen aquesta opció, que té tres resultats possibles. Si el govern guanya la moció de censura, continua. Si la perd, hi haurà un nou primer ministre, que pot ser un altre conservador o un laborista. I si en un període de catorze dies ni el govern ni l’oposició no poden configurar un govern estable, es convocaran eleccions automàticament.

—Convocatòria d’un altre referèndum.

Una darrera possibilitat és convocar un segon referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea. Legalment, no es pot fer abans del 29 de març, de manera que només tindria sentit si la Unió Europea acceptés d’endarrerir la data definitiva i final per a l’adeu a la Unió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any