Les empreses amb presència a paradisos fiscals finalment sí que podran tenir ajudes del govern espanyol per la Covid-19

  • Sindicats, patronals i govern espanyol van signar ahir l'acord per a allargar els ERTO

VilaWeb
Pedro Sánchez signa l'acord amb la patronal i els sindicats per allargar els ERTO, ahir al Palau de la Moncloa (Foto: EFE)
Redacció / ACN
11.05.2020 - 21:50
Actualització: 12.05.2020 - 14:10

El govern espanyol, les patronals i els sindicats van signar ahir l’acord per a prorrogar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per força major fins al 30 de juny. El text de l’acord inclou un seguit d’ajuts a les empreses i als treballadors. Finalment, les empreses que tinguin filials a paradisos fiscals sí que podran ser beneficiàries dels ajuts per a accedir als ERTO. En canvi, les que tinguin directament la seu fiscal als paradisos fiscals, no. L’estat espanyol, doncs, no segueix l’exemple de França, Dinamarca i Polònia, països que van decidir que les empreses que tinguessin filials, o les seus, a paradisos fiscals, no podrien rebre els ajuts. A França i Polònia els governs són de dretes; a Dinamarca, d’esquerres.

Unai Sordo signa acord per allargar ERTOS, amb Pablo Iglesias al fons (Foto: EFE)
Unai Sordo (CCOO) signa l’acord per a allargar els ERTO, amb Pablo Iglesias al fons (fotografia: EFE).

El punt clau de l’acord és el punt 5.1 “Les empreses i entitats que tinguin el domicili fiscal en països o territoris qualificats de paradisos fiscals d’acord amb la normativa vigent no podran acollir-se als expedients de regulació temporal d’ocupació regulats en l’art.1 d’aquest Reial decret llei”. S’espera que avui dimarts al Consell de Ministres s’aprovi el text definitiu.

El pacte es va formalitzar ahir al Palau de la Moncloa en un acte encapçalat pel president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, acompanyat dels vicepresidents Pablo Iglesias i Nadia Calviño, la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero , la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Per part dels agents socials, els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, i els presidents de la CEOE i CEPYME, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva.

Amb l’articulat del text, aquesta piulada d’ahir de Podemos no és certa. Tenir filials a paradisos fiscals permet sí que et permet acollir-te als ERTO:

La majoria de l’Íbex, a paradisos fiscals

Segons els darrers informes d’Intermón Oxfam i l’Observatori de Responsabilitat Social Corporativa (ORSC), la immensa majoria de les empreses de l’Íbex-35 tenen filials a paradisos fiscals, cosa que ara no els impedirà d’acollir-se als ERTO. En l’informe de l’ORSC (2016) les empreses de l’Íbex-35 amb filials a paradisos fiscals són totes menys una (Aena). En l’informe 2019 d’Intermón Oxfam són totes menys quatre (Aena, Bankia, Inmobiliaria Colonial i Merlin Properties). Intermón Oxfam diu que, en total, hi ha 858 filials a paradisos fiscals i que les empreses que en tenen més són el Banc Santander (207), ACS (102) Repsol (70), Ferrovial (65) i Arcelor Mittal (55). Aquestes cinc representen el 58% del total. I afegeixen que si es comptessin com a paradisos fiscals països com Suïssa o els Països Baixos les xifres serien més altes. El paradís fiscal més cobejat és Delaware (EUA).

Els ajuts

Entre els ajuts acordats es mantenen les prestacions de desocupació i les exempcions de les cotitzacions al maig i al juny. A més, les companyies amb ERTO parcials, podran exonerar entre el 45% i el 85% de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors que tornin a treballar. Els treballadors fixos discontinus podran continuar cobrant la prestació fins al 31 de desembre. També han acordat de crear una comissió tripartida per a fer seguiment de la situació.

L’acord estableix que les exoneracions del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social per les empreses que facin ERTO parcials es mantindran al maig i al juny tal com eren fins ara: una exempció del 85% (mes de maig) i del 70% (mes de juny) per a empreses de menys de 50 treballadors. I del 60% al maig i del 45% al juny per a les de més de 50 treballadors.

Condicionants

Les mesures per a allargar els ERTO restaran subjectes al fet que es mantinguin els llocs de feina afectats per una suspensió temporal. En cas d’incompliment, l’empresa haurà de reintegrar tot l’import de les cotitzacions exonerades. És a dir, les empreses que acomiadin treballadors, perdran els ajuts. Es farà una excepció quan l’empresa estigui en risc de concurs de creditors.

Un altre condicionant serà que l’empresa no podrà repartir dividents l’any que ha aplicat l’ERTO. Si ho volgués fer, hauria de tornar les exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat Social. Aquesta limitació només afecta a les empreses de més de 50 treballadors. Les empreses amb menys de 50 treballadors podran repartir dividends privats i tot i així rebre ajudes públiques.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any