On la pandèmia “no existeix”: racons del món sense el coronavirus

  • Després de més de deu mesos de pandèmia del coronavirus 2019 encara hi ha set països sense casos d'infecció

VilaWeb
Redacció
11.11.2020 - 21:50

La pandèmia del coronavirus 2019 fa mesos que ha capgirat l’existència de milers de milions de persones. Tanmateix, encara que sembli impossible, el virus no ha aconseguit d’arribar a tots els racons del planeta. Encara hi ha països, concretament set, on col·loquialment es podria dir que els rellotges s’han aturat el 2019, justament abans que el brot de Wuhan esclatés i infectés pràcticament tot el planeta.

En realitat, hi ha nou països que no han reportat cap infecció per la covid-19 a l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Ara bé, només Corea del Nord i Turcmenistan són estats continentals, la resta són illes. A més, també tenen en comú que són dos règims dictatorials i informativament hermètics. Són immunes a la pandèmia? No.

De fet, segons diversos mitjans, tant les autoritats d’Aixkhabad com les de Pyongyang tenen constància de casos sospitosos de la infecció. Així mateix, experts en salut pública han qüestionat la inexistència de casos, tenint en compte la seva situació geogràfica. Turcmenistan fa frontera amb l’Iran, un dels països més afectats sobretot en la primera onada, i Corea del Nord amb la Xina, on es va originar la pandèmia.

Les illes anti-covid

Samoa és el país més habitat (202.000 persones) que fins ara ha aconseguit d’esquivar la pandèmia. De totes maneres, aquest arxipèlag de la Polinèsia format per quatre illes es manté en estat d’emergència i té vigents diverses restriccions, ja que abans del coronavirus 2019 al país hi va haver una epidèmia de xarampió que va matar 83 persones.

De totes maneres, no està del tot clar que Samoa continuï lliure de covid-19. Les autoritats de l’arxipèlag han aïllat una vintena de persones que aquest cap de setmana passat van estar en contacte amb el vaixell mercant Fesco Askold, que va amarrar al port d’Apia provinent de Tahití. Dels disset tripulants, tres estaven infectats.

De fet, fins ahir, Vanuatu (Melanèsia) era el país més poblat (250.000 habitants) sense casos de covid-19. Tanmateix, el govern va confirmar que havia detectat una primera infecció en un centre d’aïllament per a viatgers internacionals. Aquest primer cas és un home asimptomàtic que va arribar a Port Vila el 4 de novembre dels Estats Units després d’haver fet escala a Austràlia i Nova Zelanda.

La resta d’estats que de moment han driblat la pandèmia i superen els 100.000 habitants són Kiribati (Polinèsia i Micronèsia), els Estats Federats de Micronèsia (Micronèsia) i Tonga (Polinèsia). Els altres tres, que sumen poc més de 30.000 habitants, són Palau (Micronèsia), Tuvalu (Polinèsia) i Nauru (Micronèsia), la república més petita del món.

Micronèsia Polinèsia
Mapa on apareixen part dels països lliures de la covid-19 a la Micronèsia i la Polinèsia.

A la llista d’estats lliures de la covid-19 també hi constaven les Illes Marshall (Micronèsia), però fa deu dies dos treballadors nord-americans d’una base militar van donar positiu després d’haver arribat al país des de Hawaii. Ambdós van ser aïllats i, de moment, no s’ha detectat cap més cas.

L’Antàrtida, un continent verge

L’Antàrtida és l’únic continent on encara no s’han detectat infeccions per la covid-19. De totes maneres, la rotació de les expedicions científiques fa perillar aquesta virginitat. Cal dir que tots els investigadors que arriben a l’Antàrtida són sotmesos a una quarantena i a una prova PCR.

Però la recerca no és l’únic factor que pot importar el virus. També ho és el turisme, que arran de la mateixa pandèmia ha caigut en picat. No obstant això, l’abril passat un creuer anomenat Greg Mortimer, que havia seguit la ruta d’Ernest Shackleton des d’Ushuaia (Argentina), va fondejar diversos dies davant del port de Montevideo després d’un brot que havia infectat el 75% dels 217 passatgers.

Altres territoris encara lliures del coronavirus són les Illes Cook (illes de la Polinèsia lliurement associades a Nova Zelanda), Santa Helena, Ascensió i Tristan da Cunha (colònies britàniques a l’Atlàntic), Svalbard i Jan Mayen (Noruega), I‘Illa Christmas (depenent d’Austràlia), Niue (illa de la Polinèsia lliurement associada a Nova Zelanda), l’Illa Norfolk (depenent d’Austràlia), Tokelau (depenent de Nova Zelanda), les Illes Cocos (depenent d’Austràlia) i les Illes Pitcairn (colònia britànica al Pacífic).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any