Un panorama totalment obert al País Valencià, a les portes de la campanya electoral

  • La campanya electoral ajudarà a decantar la majoria parlamentària i els pocs escons que hi ha en joc en les eleccions espanyoles

VilaWeb
Alexandre Solano
07.04.2019 - 21:50
Actualització: 07.04.2019 - 23:39

La campanya de les eleccions a les Corts i al parlament espanyol començarà divendres, dia 12. El panorama és encara ben obert, poc més de dues setmanes abans de totes dues eleccions. Per dues raons: perquè el vot és com més va més inestable i per la gran quantitat de candidatures que hi ha. Aquesta vegada, doncs, la campanya serà fonamental.

Les eleccions a les Corts es van avançar per a fer-les coincidir amb les espanyoles. Però les expectatives electorals han canviat d’ençà del moment que es van ajuntar les dues convocatòries. Els socialistes s’han beneficiat del nou calendari, però això no ha canviat l’equilibri de forces entre l’esquerra i la dreta, sinó que el creixement del PSPV ha anat en detriment dels seus socis: Compromís i Podem-EUPV.

L’objectiu d’avançar les eleccions semblava que era principalment aquest, refermar el lideratge entre les esquerres. Tanmateix, el dubte és que les tres candidatures tinguin majoria per a formar govern.

Les prediccions que s’han fet d’ençà de la convocatòria de les eleccions mostren un repartiment de forces bastant similar. Però les diferències, de pocs escons, fan decantar la majoria cap a una banda o cap a una altra. En un cas la majoria és a la dreta per molt poc marge; i en un altre cas, per tres diputats, a favor de l’esquerra.

Un dels factors clau que marquen la diferència entre les dues estimacions és la força de la irrupció de Vox. De fa pocs mesos, la base electoral de la dreta s’ha ampliat, amb vots provinents de l’abstenció i una petita part de l’esquerra. Però no se sap si n’hi haurà prou perquè la dreta tingui majoria. Fins fa pocs mesos, es veia una còmoda majoria d’esquerres.

Tanmateix, el suport de Vox és de molt mal mesurar, perquè sense cap referència costa molt de predir el comportament dels votants dels nous partits. No se sap si els votants de Vox oculten el vot, perquè és d’extrema dreta; o si, en canvi, la irrupció fa que hi surti sobrerepresentat.

Molt pocs escons en joc en les eleccions espanyoles

A les eleccions espanyoles del 2016 al País Valencià va haver-hi quatre candidatures amb possibilitats d’obtenir escó (PP, PSPV, Cs i Compromís-Podem), però ara n’hi ha sis, de resultes de la separació de Podem i Compromís i la irrupció de Vox.

Si Vox obté prop d’un 8%, milers de vots es poden perdre en les circumscripcions petites. En canvi, si se supera el 12%, la dreta podria tenir assegurada la majoria absoluta.

La major part d’escons, segons les enquestes, ja són segurs per a un partit o un altre, i sembla que tan sols n’hi ha sis que ballen. A la demarcació de València, dels quinze seients que es trien, totes les formacions en tenen un de garantit, i n’hi ha dos en joc. Les enquestes ja han errat més d’una vegada, però ara totes mostren una situació semblant.

València

A les darreres eleccions espanyoles, el PP i Compromís-Podem van acumular 11 escons del total de 16, i només quatre partits van aconseguir un diputat. Aquesta vegada, el PSPV sembla que serà la primera força. Els dos escons que ballaran poden ser un segon escó de Compromís o bé anar a parar a Ciutadans o al PP.

A la demarcació de Castelló, hi ha una gran desproporció. Amb molt pocs escons en joc –cinc–, un marge de vots estret pot fer que els partits obtinguin un diputat o no. Partits amb un suport important, superior al 10%, poden restar fora del repartiment d’escons.

El 2016, la situació era similar, amb 1 per a Cs, 2 per al PP i 1 per al PSPV. Aquesta vegada sembla que seran els socialistes que n’obtindran 2. El repartiment d’aquests 4 escons pot ser força estable i el cinquè en joc, que va obtenir la coalició de Podem i Compromís, ara se’l disputen Podem, Vox i PP.

Quant als blocs d’esquerra i dreta, el PP i Cs van aconseguir 3 dels 5 diputats. Ara, en canvi, n’hi ha 2 per a l’esquerra i 2 per a la dreta, i el que hi ha en disputa decantarà la balança.

Finalment, a la demarcació d’Alacant, hi ha 12 escons a repartir. El 2016 el PP va ser la primera força, però ara sembla que guanyarà el PSPV, amb 4. Compromís-Podem van ser tercera força, però la caiguda de Podem i el fet que vagin separats, podria fer que no hi entressin.

Els 2 escons no són garantits per a cap formació, però Compromís i Ciutadans són els que tenen més possibilitats de guanyar-ne un. Segurament, un serà per a Compromís o per a Podem, segons quina de les dues formacions tingui més vots. Compromís sembla que té un lleuger avantatge. En l’altre costat, el pes de Vox també serà clau en el repartiment d’escons.

En el conjunt del País Valencià, el 2016, 18 escons van ser per a la dreta i 15 per a l’esquerra. Ara, sembla que 12 seran per a l’esquerra i 15 per la dreta; n’hi ha 5 en joc, que seran els que decantaran la majoria.

Tant en les eleccions valencianes com a les espanyoles, les majories encara són incertes i es decantaran segons el desenvolupament de les campanyes electorals. En dues setmanes es jugarà la majoria que governarà el país els quatre anys vinents. Tot és obert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any