L’investigador Oriol Mitjà ha analitzat els resultats sobre l’impacte dels festivals musicals a la cinquena onada de la pandèmia a Catalunya. Destaca que la contribució va ser insignificant, atès que només se’ls poden atribuir uns 842 contagis dels 140.000 que es van detectar a Catalunya entre el primer i el 24 de juliol. “Els altres 1.200 s’haurien infectat encara que no haguessin anat al festival”, afegeix.

Segons Mitjà, que la xifra de contagis als festivals hagi estat baixa és per dos factors: en primer lloc, el bon funcionament de les proves de detecció i, en segon lloc, que els 50.000 assistents representen una part petita de la població de Catalunya. Dit això, l’investigador també ha criticat les febleses de l’estudi organitzat per Salut.

“Té una feblesa gran i és que l’aparellament d’exposats i controls és per sexe i edat, però els exposats segur que tenen més predisposició a assistir a esdeveniments de risc. És a dir, un jove que va a festivals també és més probable que surti a sopar”, escriu.

Finalment, ressalta que la detecció precoç de mig miler de positius va prevenir uns 2.000 casos més fora dels festivals, de manera que es van evitar gairebé tants casos com els que es van causar. “Els festivals no són innocus i van originar més casos de la covid que si no se n’haguessin fet. Però el nombre absolut de casos va ser tan petit que és acceptable fer-los des del punt de vista del control de la infecció si la situació epidemiològica és bona”, conclou.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.