Un organisme espanyol va formar milers de policies involucrats en la repressió a Myanmar

  • La Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d'Administració i Polítiques Públiques supervisava un programa de la UE, amb un pressupost de gairebé 40 milions d'euros, que va formar més de 4.500 agents

VilaWeb
Redacció
23.04.2021 - 08:50
Actualització: 23.04.2021 - 08:51

Un organisme que depèn del govern espanyol va supervisar un programa de la UE que ha entrenat i equipat a milers de policies de Myanmar, que, d’ençà del cop d’estat de l’1 de febrer contra el govern d’Aung San Suu Kyi, són acusats d’haver comès tota mena d’abusos contra els manifestants pro-democràcia.

L’anomenat programa Mypol, encapçalat per la Fundació Internacional i per a Iberoamèrica d’Administració i Polítiques Públiques (FIIAPP), cercava “transformar” la policia de Myanmar i preparar-la d’acord amb les “millors pràctiques internacionals i el respecte als drets humans”.

Mypol va estar en fase de prova durant dos anys (2013-15) i el 2016 va començar a operar de manera oficial. Tanmateix, el cop d’estat de les forces armades va posar fi a la col·laboració. Associacions internacionals estimen que, des de l’1 de febrer, han mort a Myanmar unes 730 persones, entre les quals infants.

“No vull culpar els europeus, però va ser un pacte amb el diable”, ha declarat l’ex-diputat Maw Htun Aung, a Libération. El mateix diari destaca que la formació es va fer “amb discreció absoluta, per no deixar cap rastre, com si no hagués existit mai”. De fet, després del cop d’estat, la pàgina de Facebook del programa Mypol ha desaparegut.

“Hem volgut protegir el personal que encara és allà”, ha assegurat Miguel de Domingo, director de la FIIAPP. Segons Libération, l’organisme espanyol també va rebre suport d’altres organisme de països europeus com ara de l’estat francès, Alemanya, Irlanda o Suïssa.

El programa va formar més de 4.500 agents de policia en diversos camps com ara el control de multituds o les investigacions comercials. Així mateix, tenia un pressupost de gairebé 40 milions d’euros. “Res era senzill amb aquest programa, però semblava que fèiem progressos”, afegeix Miguel de Domingo.

D’altra banda, Libération també constata que durant la fase pilot del programa es va proporcionar a la policia diversos milers de cascs, escuts i calces, tot i que la mateixa UE prohibeix exportar material d’antiavalots a Myanmar. De totes maneres, la mateixa normativa europea contempla una excepció, que el material tingui un fi humanitari o de protecció, o serveixi per a programes d’enfortiment de les institucions de l’ONU o de la UE.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any