Junts pel Sí i la CUP tiren endavant la reforma del reglament i el parlament fa un pas més cap a la desconnexió

  • Els vots dels diputats independentistes tomben les esmenes a la totalitat de l'oposició i permeten que la reforma continui el tràmit parlamentari

VilaWeb
Redacció
25.04.2017 - 22:00
Actualització: 26.04.2017 - 17:48

La majoria parlamentària de Junts pel Sí i la CUP ha refusat les esmenes a la totalitat dels grups de l’oposició i han tirat endavant la reforma del parlament que ha de permetre l’aprovació per lectura única de les lleis de desconnexió. Es tracta d’una passa més cap a la independència. La reforma ha estat tramitada pel procediment d’urgència extraordinària amb l’objectiu és poder aprovar la llei de transitorietat jurídica –és a dir, la llei de desconnexió que establirà la nova legalitat catalana– amb el procediment de lectura única i deixar poc marge a l’estat espanyol per a impugnar-la abans de ser aprovada.

La decisió d’habilitar aquest procediment –habitual en tots els parlaments autonòmics de l’estat espanyol i a les corts– demostra una vegada més la voluntat que té el govern de superar els impediments judicials de l’estat espanyol. La reforma del reglament inclou més aspectes, a banda el procediment de lectura única, però aquest és el que tindrà conseqüències més clares els mesos vinents per a poder fer la desconnexió d’Espanya.

Una llei amb molts elements susceptibles de ser impugnats
La llei de transitorietat jurídica té la funció de facilitar el trànsit de l’ordenament jurídic espanyol a un ordenament jurídic català. És la joia de la corona de l’acord entre Junts pel Sí i la CUP, perquè implicarà la desconnexió respecte de l’estat espanyol. El mes de desembre passat, tots dos partits ja van explicar que tenien un acord sobre la redacció d’aquesta llei. El text defineix Catalunya com una ‘república de dret, democràtica i social’ i serà una mena de declaració d’independència vinculada al resultat del referèndum posterior.

La llei, previsiblement, conté molts elements que poden ser impugnats pel Tribunal Constitucional espanyol. Per això, en paraules de Jordi Turull, es guardarà ‘tancada amb pany i forrellat fins que convingui’. Gràcies a la modificació del reglament, Junts pel Sí i la CUP podran esquivar ara la impugnació del TC modificant l’ordre del dia quan ho prefereixin –així ja ho preveu l’article 81.3 del reglament– i sol·licitar que la votació de la llei de transitorietat s’inclogui en l’ordre del dia per lectura única. Amb una tramitació ordinària, el govern espanyol podria impugnar la llei al TC abans de ser aprovada i, per tant, abans d’haver establert aquesta nova legalitat que ha d’anul·lar la jurisdicció espanyola.

Mandat democràtic o justícia espanyola
El Parlament de Catalunya, configurat en les eleccions legals i legítimes del 27-S, establirà una nova legalitat seguint el mandat democràtic. Aquesta nova legalitat suspendrà la capacitat del poder judicial espanyol d’intervenir contra les actuacions parlamentàries i governatives a Catalunya. Per tant, l’estratègia de la majoria parlamentària és d’impedir que la justícia espanyola actuï contra la llei de transitorietat i la deixi fora de joc.

La reforma del reglament del parlament per incloure la lectura única és tan sols un pas més en aquesta direcció. La lectura única és un mecanisme que permet d’aprovar una llei en un mateix dia, sense necessitat de passar per comissió i sense possibilitat de presentar-hi esmenes. Fins ara aquesta eina parlamentària tenia caràcter excepcional i només era reservada al govern o, molt rarament, a la cambra, quan tots els grups es posaven d’acord.

Avui es fa el debat de totalitat de la proposta de Junts pel Sí i la CUP. Quan la iniciativa hagi superat el debat d’avui, continuarà la tramitació parlamentària, amb l’obertura del termini perquè els grups presentin esmenes a l’articulat i amb els debats en comissió i ponència abans no torni al ple perquè en faci el debat i la votació finals.

Més informació:

La llei de desconnexió: com serà i quines conseqüències tindrà

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any