El Consell de Seguretat de l’ONU insta l’Exèrcit Nacional Libi a cessar l’activitat militar

  • Els ministres d'Afers exteriors dels països del G7 han assegurat que s'oposen de manera enèrgica a l'activitat militar al país

VilaWeb
Europa Press
06.04.2019 - 16:34

El Consell de Seguretat de Nacions Unides ha instat a les tropes de l’Exèrcit Nacional Libi (LNA), encapçalades pel mariscal de camp Jalifa Haftar, a cessar tota mena d’activitat militar, advertint que amenaça l’estabilitat del país.

El Consell ‘demana a les forces del LNA de frenar tota activitat militar’, ha indicat l’ambaixador d’Alemanya davant Nacions Unides, Christoph Heusgen.

Per la seva banda, els ministres d’Afers exteriors dels països del G7 han assegurat que s’oposen de manera enèrgica a l’activitat militar al país i ha advertit implícitament a Haftar pel seu avanç a Trípoli, la capital líbia.

‘Creiem fermament que no hi ha una solució militar per al conflicte libi’, han subratllat els ministres de França, el Regne Unit, Alemanya, els Estats Units, Itàlia, el Japó i el Canadà en un comunicat conjunt.

‘Ens oposem fermament a qualsevol acció militar a Líbia. Qualsevol actor o facció líbia que provoqui més conflictes civils estan fent mal a persones innocents i obstaculitzant el camí cap a la pau que mereixen els libis’, ha asseverat el comunicat.

Les forces d’Haftar es van fer dijous passat amb la localitat de Gharian, a cent quilòmetres al sud de la capital, en el marc del seu avanç cap a Trípoli.

Durant la jornada d’aquest divendres s’han enregistrat enfrontaments als voltants i l’interior de la localitat de Suq al Jamis, situada 40 quilòmetres al sud de Trípoli, segons ha informat el diari local The Libya Observer.

Aquests avanços han provocat preocupació en l’àmbit internacional, així com crides a favor de la fi de l’ofensiva. En aquesta línia es van expressar dijous els governs dels Estats Units, Unió dels Emirats Àrabs (EAU), França, Itàlia i el Regne Unit en un comunicat conjunt.

L’ofensiva va ser anunciada amb prou feines uns dies després que el mariscal de camp mantingués una reunió a Riad amb el rei Salmán de l’Aràbia Saudita, país que recolza les autoritats assentades a l’est del país.

Haftar i Serraj es van reunir fa cinc setmanes a Abu Dhabi, on tots dos es van mostrar d’acord en la celebració d’eleccions per posar fi a la crisi.

La crisi de Líbia es remunta a la caiguda del règim de Moammar al-Gaddafi el 2011 arran d’un aixecament popular i de la intervenció de l’OTAN. En l’actualitat, compta amb dos governs, l’establert a Trípoli i reconegut en l’àmbit internacional, i el que té la seva seu a Tubruq.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any