L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha corregit avui la qualificació que tenia i ha valorat el coronavirus com una amenaça ‘alt risc’ en l’àmbit internacional. El canvi arregla un ‘error de formulació’, segons l’agència, que va fer la setmana passada quan va considerar el nou virus com de ‘molt alt risc’ a la Xina, d”alt’ en l’àmbit regional i només de ‘moderat’ en l’àmbit internacional. L’OMS ha fet saber que aquesta darrera qualificació va ser fruit d’un error que ara arregla i per tant la qualificació que en ‘molt alt risc’ a la Xina i ‘alt risc’ en els àmbits regional i global.

Avui mateix, la Comissió Nacional de Salut de la Xina ha augmentat els casos de mort provocats pel coronavirus fins a les vuitanta víctimes, inclosa una a Pequín, i en 2.744 el nombre de persones contagiades. Les autoritats han detallat, a més, que existeixen quatre-cents seixanta-un pacients en estat crític. A més, es té constància de casos a Cambodja, el Canadà, Hong Kong, Macau, Taiwan, Tailàndia, el Japó, Corea del Sud, Estats Units, Vietnam, Singapur, Malàisia, Nepal, l’estat francès i Austràlia.

Un període d’incubació de catorze dies

Les alarmes van saltar ahir quan es va saber que el coronavirus té un període d’incubació de catorze dies, fet que fa que sigui contagiós molt abans que es manifestin els primers símptomes. Això fa que sigui diferent a la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Greu), sorgit a la Xina el 2002 i que acabar amb set-centes morts, però que no era asimptomàtica, fet que feia més senzill de localitzat a possibles contagiats. Les autoritats xineses sospiten que actualment unes 5.794 persones podrien ser portadores del virus.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb