Òmnium Cultural engega a Lleida la cinquena edició de la mostra de curtmetratges en llengua catalana VOC

  • Mauri demana al nou Govern més suport a l'audiovisual i a la cultura per revertir la situació que viu el sector

VilaWeb
ACN
09.02.2021 - 21:32

La cinquena edició dels premis i mostra de curtmetratges de ficció i documentaris en català VOC (Versió Original en Català), organitzats per Òmnium Cultural, ha arrencat aquest vespre a la Llotja de Lleida. La mostra farà més de 50 projeccions a una quarantena de municipis del Principat durant el febrer, i com a novetat els treballs també es podran veure en línia a través de la plataforma FilminCAT.

El vice-president d’Òmnium, Marcel Mauri, ha denunciat la situació que viu la cultura i, en concret, l’audiovisual en català i ha emplaçat el nou govern que surti de les eleccions del 14-F a fer una aposta decidida per aquest sector per tal de revertir les xifres “irrisòries” de produccions que s’estan fent en aquesta llengua. “Amb el sector cultural i audiovisual plou sobre mullat”, ha afirmat i, per això, des d’Òmnium ha fet una crida a revertir les xifres actuals.

Amb l’objectiu d’evitar concentracions de gent i desplaçaments, el VOC opta enguany per oferir una nova modalitat no presencial per gaudir de la mostra audiovisual. A més, i amb la mateixa intenció, també s’incorpora als instituts que ho sol·licitin, on s’oferirà la possibilitat de projectar una selecció dels curts finalistes per tal de treballar-los directament a les aules, més enllà de les sessions especials que anteriorment es feien.

La mostra comptarà, per primera vegada, amb subtítols descriptius per a persones sordes o amb dificultats auditives. Les entrades per a la mostra presencial, que són gratuïtes, se centralitzaran a través del web del VOC, des d’on també es canalitzaran totes les votacions, per evitar les paperetes físiques i complir amb les mesures higièniques establertes per les autoritats. Les persones que reservin entrada rebran un enllaç per votar. En total, el VOC ha rebut enguany un total de 123 projectes, dels quals se n’han acabat seleccionant 15.

Els premis i mostra VOC són un projecte promogut per Òmnium Cultural amb l’objectiu d’estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, contribuir a la seva difusió i ampliar-ne el públic. Els guardons inclouen tres categories, curtmetratges de ficció, curtmetratges documentals i Sala Oberta, destinada a projectes audiovisuals emmarcats dins dels nous formats, en fase de desenvolupament. En cadascuna d’aquestes categories es concedirà un premi del jurat, amb una dotació de 4.000 euros, i un del públic, dotat amb 1.000 euros.Els sis finalistes en la categoria de curtmetratge de ficció són ‘Panteres’, d’Èrika Sánchez (Barcelonès); ‘Emilia’, de Cristina Guillen (Barcelonès); ‘Els que callen’, d’Albert Folk (Osona); ‘L’estrany’, d’Oriol Guanyabens (Maresme), ‘Redempció’, de Miquel Llorens (País Valencià), i ‘Preludi’, d’Adrià Guxens (Tarragonès). Pel que fa a curtmetratge documental, els finalistes són ‘París, la meca del Parkou’, de Biel Macià (Bages); ‘Tristos Tòpics’, de Joanic Genuït (Gironès); ‘Camí d’Àrreu’, d’Aleix Gallardet (Pallars Sobirà), i ‘Renaixem’, de David Segarra (País Valencià). Finalment, en la categoria de la Sala Oberta, els finalistes d’aquesta edició són ‘Ànima salvatge’, minisèrie basada en el disc homònim (un projecte de Marta Rius); ‘Documistan, territori documental’, programa televisiu en línia (de Marc Gavaldà, Maria Chatzi i La Mosca TV); ‘Just dixit’, improshow audiovisual (de Francesc Fontrodona, Marc Andreu i Toni Monsó); ‘Mercè d’Horta’, websèrie (de Maite Bassa i la productora Camille Zonca), i ‘Pixi.click’, canal de YouTube amb suport transmèdia (un projecte de Lupe Capell, Guiu Trilla i Òscar Hidalgo).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any