Olot, capital de l’embotit artesà durant un cap de setmana

  • El xoriç gallec i el formatge de Tetilla, productes convidats a la fira d’enguany

VilaWeb
Redacció
14.03.2019 - 17:00
Actualització: 14.03.2019 - 18:15

Com que Olot i la resta de la comarca de la Garrotxa tenen una llarga tradició d’elaboració d’embotits, no és estranya que una de les cites gastronòmiques més destacades del calendari sigui la Fira de l’Embotit, que es fa aquest cap de setmana al passeig d’en Blay d’Olot. Es fa amb l’objectiu de prestigiar aquest producte i la feina dels seus elaboradors i, alhora, difondre l’embotit d’elaboració artesanal. Hi haurà gairebé setanta parades d’alimentació on, a més de tota mena d’embotits, també s’hi podran trobar formatges artesanals i cerveses.

Per complementar l’oferta comercial del mercat, s’han programat tot d’activitats paral·leles al voltant del món de l’embotit i del porc. Així, el col·lectiu Cuina Volcànica, que celebra vint-i-cinc anys, farà dues demostracions de la manera com cuinar la carn de porc, i diversos bars d’Olot ofereixen un vermut amb degustació de llardons i embotits de la fira. També s’organitza un concurs d’embotits casolans a càrrec del cuiner Pep Nogué, un tast a cegues d’embotits i formatges, una demostració d’especejament del porc i tasts d’embotits mallorquins i porchetta italiana.

La programació de la Fira de l’Embotit també inclou la ballada de les peces d’imatgeria festival del Porc i el Xai per part de l’Associació d’Olotins Amics del Porc i del Xai, passejades en poni i el tradicional ball de bastons a càrrec de l’Esbart d’Olot. De la mateixa manera, es faran tallers d’elaboració de botifarres i la tercera edició de l’activitat ‘Un dia a pagès’. És un espai dedicat a la vida al camp i a la granja on els infants poden jugar i aprendre els oficis tradicionals i les feines del camp.

Galícia, territori convidat

Cada any hi participa un territori convidat, enguany és Galícia. Per mitjà del Centro Galego de Barcelona, s’ha convidat a participar en la fira el xoriç gallec, que pot tenir indicació geogràfica protegida, i un dels formatges més famosos de Galícia: el Tetilla. Tots dos productes, molt emblemàtics de la gastronomia gallega, es podran degustar a la fira. I per tal d’aprofundir encara més en la cultura i les tradicions gallegues, en el marc de la fira hi haurà un grup de folklore que oferirà diverses actuacions de dansa.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any