ACN Perpinyà.-El nom d’Occitània s’ha imposat a la consulta ciutadana per escollir el nom de la macroregió francesa que engloba la Catalunya del Nord. De les cinc opcions que hi havia damunt la taula, la guanyadora ha rebut el 44,9% dels més de 200.000 vots que es van emetre. Tot i la campanya que s’ha engegat a Perpinyà per defensar la denominació Occitània-País Català (fins i tot, dissabte hi ha convocada una manifestació) aquesta proposta ha quedat en quarta posició. Ha rebut exactament 24.784 vots, un 12,15% de tots els emesos. Després de conèixer-se els resultats de la consulta, correspondrà ara l’assemblea regional votar el nom definitiu i elevar-lo a l’Elisi. La reunió dels consellers regionals tindrà lloc el 24 de juny i la seva decisió es prendrà sobre la base dels resultats de la consulta.

La fusió de regions franceses que va impulsar el govern Hollande, i que va entrar en vigor el passat 1 de gener, obligava a escollir nom per als nous territoris. Això afectava de ple la Catalunya del Nord, perquè el Llenguadoc-Rosselló va passar a ser una sola entitat amb el Migdia-Pirineus. Perpinyà i Montpeller, doncs, són un tot a ulls de l’estat francès. Entre el 9 de maig i el 10 de juny, la macroregió va fer una gran consulta ciutadana. Hi podien prendre part tots els majors de 15 anys que visquessin al territori. Es podia votar a través d’Internet o bé de manera presencial, a través de butlletes que es van inserir en revistes i diaris.Sobre la taula hi havia cinc opcions: Llenguadoc, Llenguadoc-Pirineus, Occitània, Pirineus-Mediterrània i Occitània-País Català. La presidenta de la macroregió, Carole Delga, ha donat a conèixer els resultats de la consulta aquesta tarda.Occitània s’imposa amb claredatLa denominació preferida per als habitants del territori no deixa lloc a dubtes. En total, a la consulta es van emetre 203.993 vots. D’aquests, el 44,9% s’han decantat obertament perquè la macroregió rebi el nom d’Occitània (91.598). En segon lloc, i a molta distància, ha quedat Llenguadoc-Pirineus (17,91% i 35.310 vots). En tercera posició, Pirineus-Mediterrània (15,31% i 31.867). L’aposta d’Occitània-País Català ha rebut el 12,15% dels vots (24.784). Per últim, el nom menys atractiu ha estat el de Llenguadoc, com recullen els resultat (10,01% i 20.434 vots).Després de conèixer-se els resultats de la consulta, correspondrà ara l’assemblea regional votar el nom definitiu i elevar-lo a l’Elisi. La reunió dels consellers regionals tindrà lloc el 24 de juny i la seva decisió es prendrà sobre la base dels resultats de la consulta.L’aposta per Occitània-País Català ha quedat pràcticament a la cua. Però a la Catalunya del Nord ha aparegut fins i tot una plataforma per defensar aquesta opció. De fet, la referència a la catalanitat es va incloure a última hora entre els noms a votar. Els defensors d’Occitània-País Català han convocat una manifestació aquest dissabte a Perpinyà.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.