Núria Cadenes, Aro Sainz de la Maza i John Connolly, guanyadors del festival València Negra

  • La vuitena edició s'ha celebrat de manera presencial i digital entre el 6 i el 14 de novembre i ha comptat amb l'assistència de 800 persones

VilaWeb
EFE
14.11.2020 - 21:53

Els premis de novel·la de la vuitena edició del festival València Negra (VLC Negra) han premiat Núria Cadenes per Guillem (Amsterdam), Aro Sainz de la Maza per Dócil (Destino), i John Conolly per A Game of ghosts (Tusquets). Els guanyadors han estat elegits a través de les votacions a la web de València Negra, que aquesta matinada ha patit un atac cibernètic que l’ha deixat inactiva durant unes hores, però que ha pogut ser solucionat.

Guillem, de Núria Cadenes, és una novel·la de fets sobre un assassinat polític que va commocionar a la societat valenciana, el de Guillem Agulló, assassinat a Montanejos la matinada de l’11 d’abril del 1993. Era nedador, antifeixista, antiracista i independentista i el seu cas va marcar a una generació de joves i la seva figura s’ha convertit en un símbol de llibertat.

“Dócil”, de Aro Sainz de la Maza, és el tercer lliurament de la sèrie de l’inspector dels Mossos d’Esquadra Milo Malart, després de El verdugo de Gaudí i Ángulo muerto. Malart torna al seu lloc de feina després d’unes vacances forçades i s’enfronta a un dels casos més sanguinaris i complicats de la seva carrera en el qual el principal sospitós és un jove que amaga molts secrets.

A Game of ghosts, de John Connolly, és el setzè lliurament del detectiu Charlie Parker, que rep l’encàrrec de localitzar el parador del detectiu privat Jaycob Eklund. Qui li ho demana és Edgar Ross, agent especial del FBI que té els seus motius per a trobar a Eklund.

Edició presencial i digital

La vuitena edició de València Negra ha estat diferent de les anteriors, ja que l’organització es va veure obligada a ajornar el festival en les dates en què se celebra habitualment –primera quinzena de maig– pel confinament. Llavors els organitzadors van decidir posar en marxa #VLCNegraEnCasa, una edició en línia que es va celebrar durant tot el mes d’abril amb l’objectiu d’oferir una proposta cultural per al confinament, que va incloure directes amb els autors nominats, tallers d’escriptura, clubs de lectura, testimoniatges d’autors confinats i clubs de lectura, entre altres activitats.

La vuitena edició s’ha celebrat de manera presencial i digital entre el 6 i el 14 de novembre i ha comptat amb l’assistència de 800 persones. A més, prop de 2.000 persones han pogut seguir els esdeveniments del festival a través dels directes emesos per YouTube. El director de València Negra, Jordi Llobregat, ha mostrat la seva satisfacció per haver pogut celebrar la trentena de trobades programades per al festival, que s’han desenvolupat a l’Espai Ribes del Parc Central, a l’FNAC, a diferents seus de la xarxa de Biblioteques de l ‘Ajuntament de València i a diversos centres escolars.

“Estem molt orgullosos d’haver tirat endavant aquesta edició de resistència, en la qual el més important ha estat poder celebrar tots els actes programats sense haver de cancel·lar cap d’ells en un moment especialment delicat de la segona ona de la pandèmia”, ha assenyalat.

Ha subratllat l’alt grau de compromís de la trentena d’autors que han participat, molts dels quals han viatjat fins a València des de diferents punts d’Espanya i han contribuït a la celebració d’aquesta edició “contra vent i pandèmia”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any