Nous canvis en les mesures contra la covid-19 a Catalunya. Les principals novetats són que hi haurà confinament nocturn en 161 municipis de l’1 a les 6 del matí; qualsevol activitat s’haurà d’acabar com a màxim a dos quarts d’una de la matinada; que les reunions es limitaran a deu persones com a màxim, tant en espais públics com privats; que tots els esdeveniments culturals es faran amb el públic assegut; i que es restringirà l’accés als espais que puguin convertir-se en espais de trobada (com ara platges i parcs). El govern ho ha justificat per l’agreujament de la situació epidemiològica.

Us expliquem detalladament aquesta i la resta de mesures contra la covid-19 vigents:

Confinament nocturn

—El govern ha decidit decretar un confinament nocturn entre la una de la matinada i les sis del matí en 161 municipis. La mesura serà vigent, de moment, fins a les 00.00h del 23 de juliol, però la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, ja ha avançat que en demanaran dues pròrrogues setmanals més. Consulteu-ne la llista ací.

—Com en ocasions anteriors, també es preveuen excepcions, que es podran explicar en un nou certificat d’autoresponsabilitat. Les excepcions inclouen els desplaçaments per assistència sanitària o anar a la farmàcia per raons d’urgència; anar o tornar del centre de treball; els professionals o voluntaris, degudament acreditats, per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials; els desplaçaments per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents o la cura de mascotes i animals de companyia, de manera individual en la franja horària compresa entre les 4 i les 6 del matí.

—L’incompliment se sancionarà d’acord amb el que estipula el decret llei 30/2020. Les sancions seguiran oscil·lant entre els 300 i els 6.000 euros.

Topall per a les trobades socials i límit horari per a les activitats

—Qualsevol trobada social haurà de tenir un límit de deu participants, tant si és en espais públics com privats, excepció feta dels grups de convivència.

—Qualsevol activitat s’haurà d’acabar a les 00.30 hores. En el cas dels esdeveniments culturals, el públic hi haurà de romandre assegut fins al final.

Les discoteques continuen tancades

Els locals de vida nocturna en espais tancats continuaran tancades.

En un nou decret constarà que els actes en exteriors amb més de cinc-cents assistents requeriran als assistents d’una prova d’antígens o una PCR negativa (amb 12 hores de vigència) o el certificat de vaccinació completa. A més, s’estableix les tres de la matinada com l’hora de tancament de tots els locals.

Taules a les terrasses amb un màxim de deu comensals

—Els bars i restaurants poden obrir ininterrompudament de les 6.00 a les 00.30, també els que són dins els centres comercials.

—Continuen oberts els establiments de restauració en espais on es fan activitats culturals d’arts escèniques i musicals (teatres, cinemes, auditoris, circs…) i als espais habilitats per a espectacles públics, però ho hauran de fer amb els assistents obligatòriament asseguts. També a les instal·lacions i equipaments esportius.

—Es mantenen obertes les terrasses i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 50%. La cabuda màxima per taula es manté en deu persones a l’exterior i sis a l’interior. La distància entre comensals de taules diferents es redueix a un metre i mig.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els retirin, ha de dur-la posada.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

Prohibit el consum d’aliments i begudes a l’espai públic

—Es prohibeix de consumir aliments i begudes en reunions a l’espai públic. Fins ara era permès si es feia en espais habilitats com ara àrees de lleure, de descans, de pícnic i similars.

—No es pot fumar a la via pública ni a l’aire lliure sempre que no es pugui mantenir una distància interpersonal d’un mínim de dos metres. Tampoc no és permès a les àrees destinades al públic en esdeveniments i activitats de més de 1.000 assistents a l’aire lliure.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià?

Mobilitat

La mobilitat és lliure a tot Catalunya.

Lliure circulació entre Andorra i Catalunya. Hi ha una resolució estatal que permet la lliure circulació entre tots dos territoris.

Horaris comercials

Es redueix fins a les 00.30 l’horari d’obertura al públic de botigues de 24 hores i annexes a benzineres. La resta de comerços han de tancar a les 22.00.

—La cabuda màxima de botigues de venda a la menuda i dels centres comercials continua al 70%.

—Es permet l’accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Cabuda als parcs d’atraccions

—Es manté al 70% el límit de cabuda de parcs i fires d’atraccions.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Equipaments esportius

—Les instal·lacions i equipaments esportius poden obrir amb el 70% de capacitat a l’interior i amb un màxim de sis persones per activitat. A l’exterior, les instal·lacions i els equipaments hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés. És obligatori de dur la màscara posada en activitats de grup i ja no cal demanar hora.

—Els vestidors poden obrir per a tothom. Amb tot, el govern demana de fer-ne un ús racional i que tothom qui pugui es dutxi a casa.

—Les piscines poden obrir amb cabuda al 50%.

—Es redueix l’horari límit de les activitats esportives fins a les 00.30 hores.

—El govern autoritza les assemblees d’entitats esportives per afavorir-ne “el correcte funcionament”, amb una limitació del 70% de capacitat i un màxim de 1.000 assistents, i condicionat a garantir la ventilació. En instal·lacions en espais oberts o en espais tancats amb ventilació reforçada, hi poden assistir 3.000 persones, sempre que es respecti la cabuda màxima del 70%.

—Es permeten les competicions esportives de categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat.

—Es permet l’assistència de públic a totes les competicions esportives amb seient pre-assignat, tret de les competicions estatals i internacionals. Es limita la capacitat del públic al 50% a l’aire lliure i al 30% en espais tancats.

S’autoritzen els envelats de festa major

—Les revetlles i les festes majors es podran fer, però complint totes les normes sanitàries. Es poden habilitar espais de ball com ara els envelats.

—Les instal·lacions culturals –teatres, cinemes i auditoris– poden obrir amb una limitació del 70% de la cabuda i un màxim de 1.000 assistents a l’interior i 3.000 a l’exterior o espais de ventilació reforçada. A més, se’n redueix l’horari fins a les 00.30.

—Les activitats culturals a l’aire lliure o en instal·lacions o equipaments amb una cabuda autoritzada de més de 15.000 assistents podran tenir-ne un màxim del 20% de la cabuda si s’estableixen espais parcel·lats, amb control de fluxos d’accés i sortida, lavabos i zones de restauració independents (no permeables entre si), amb un màxim de 3.000 persones en seients pre-assignats.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una capacitat limitada al 70%.

—Es reprenen els actes culturals a museus, biblioteques i sales d’exposicions amb un 70% de la cabuda.

—S’aixeca la suspensió de gales, cerimònies i més esdeveniments culturals.

—Es permeten els esdeveniments de cultura popular sempre que siguin estàtics i es facin en espais delimitats o tancats, amb les mateixes limitacions de cabuda que les activitats culturals i amb el públic assegut.

—Una altra de les novetats és que es podran fer les assemblees d’entitats no tan sols esportives sinó també culturals i, en general, d’entitats de base associativa. La capacitat és del 70% i amb un nombre màxim de 500 assistents o fins a 1.000 amb ventilació reforçada i mesures de control d’aglomeracions.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Sales de joc obertes fins a la 0.30

—Es redueix fins a les 00.30 l’horari màxim de tancament de sales de joc i bingos.
—S’augmenta al 70% la cabuda màxima en les activitats relacionades amb el joc, amb un límit de 500 persones, que poden arribar a ser 1.000 si hi ha ventilació reforçada i mesures de control d’aglomeracions.
—Els bars i restaurants de les sales continuen tancats.
—Els clients no poden ajuntar-se en grups de més de 6 persones i hi ha d’haver una separació de 2 metres entre grups.

La Meva Salut: l’eina per a fer consultes i tràmits relacionats amb la covid-19 des de casa

Centres de culte

—Els actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 70% de la capacitat. Aquesta normativa també afecta les cerimònies civils.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.

—Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.

Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden obrir fins a les 00.30 i seran vigilats i restringits perquè no hi hagi excessives trobades.

Centres cívics

—Als equipaments cívics, on ja es podien fer activitats presencials per a persones grans, s’augmenta la capacitat màxima fins al 70% de la sala, sempre que es compleixin els requisits per a ventilar-la adequadament.

Congressos i convencions

—Els congressos i les convencions podran funcionar amb el 70% de la cabuda.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.