noves mesures catalunya

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

El comitè del PROCICAT ha anunciat una pròrroga de set dies per al gruix de les restriccions contra la covid. En aquest sentit, l’únic canvi que preveuen les mesures són la represa de les activitats extraescolars, d’esport escolar i lleure educatiu per als infants d’Educació Infantil i Primària. Per tant, es manté el confinament comarcal i les franges ampliades per al sector de la restauració.

Us expliquem detalladament totes les mesures contra la covid-19 que continuen vigents:

Es pot sortir del municipi?

El tancament perimetral és comarcal. Només pot haver-hi desplaçaments entre municipis de la mateixa comarca. Només es podrà sortir de la comarca per motius justificats, com ara la impossibilitat de teletreballar o per anar a l’escola. El confinament comarcal no permet el desplaçament a segones residències. S’exceptuarà d’aquesta restricció l’activitat física i esportiva individual a l’aire lliure entre municipis limítrofs que pertanyin a comarques diferents. 

Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?

L’Alt Urgell i Andorra formaran una unitat comarcal: El confinament comarcal és per a tot el territori, excepte en el cas de l’Alt Urgell i Andorra, que formaran una unitat comarcal. Així doncs, s’inclourà la unificació a efectes de mobilitat permesa entre l’Alt Urgell i Andorra

Tancament perimetral de Catalunya. El tancament no afecta la mobilitat essencial, que inclou: l’assistència a serveis sanitaris i socials, les obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals i legals, l’educació, la tornada al lloc de residència, l’atenció de gent amb necessitats o vulnerables (gent gran, menors dependents, discapacitats o persones especialment vulnerables), el desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs, les actuacions davant els òrgans públics, judicials o notarials, la renovació de permisos i documentació oficial i més tràmits administratius inajornables, l’acompliment d’exàmens o proves oficials inajornables i les causes de força major o situació de necessitat degudament acreditades.

Confinament nocturn

—Es manté el confinament nocturn de les 22.00 a les 6.00 de manera general, amb les excepcions de causa major justificades.

Limitació de sis persones amb excepcions

—Es manté la prohibició de fer reunions de més de sis persones, tret de les bombolles de convivència.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?

Comerços tancats els caps de setmana, les llibreries podran obrir

Tot el comerç no essencial haurà de tancar durant el cap de setmana. Com ja es va definir en resolucions anteriors, es considera comerç i serveis essencial: alimentació i begudes, farmàcies, òptiques, ortopèdia i fisioteràpia, premsa i papereria, benzineres, tabacs, equips tecnològics i de telecomunicacions, aliment d’animals de companyia, tintoreries i bugaderies, serveis relacionats amb l’electricitat i l’aigua, bancs i finances, advocats, serveis de missatgeria i lliurament a domicili, serveis informàtics essencials, servei d’ITV. A més d’establiments comercials de venda de productes higiènics, centres de veterinària, perruqueries, centres d’estètica, concessionaris d’automòbils, centres de jardineria.

—Salut ha decidit de considerar les llibreries establiments culturals, de manera que també queden eximides del tancament.

—Entre setmana, els comerços de més de 400 metres quadrats i els centres comercials també hauran d’abaixar la persiana. A diferència de l’altra vegada, encara que redueixin l’espai de venda no poden obrir. Les botigues que obrin hauran de reduir la capacitat al 30%. Els centres, recintes, galeries comercials i establiments de comerç al detall amb més de 400 metres quadrats també hauran d’estar tancats.

—Tots els comerços han de tancar a les 21.00, llevat dels que serveixen menjar per a endur-se, que poden allargar l’horari fins a les 22.00. Les botigues que donen servei de 24 hores només poden obrir de 6.00 a 21.00.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Els universitaris de primer poden tornar a les aules

—L’educació infantil i primària i l’ESO continuen amb l’activitat presencial. Els cursos de batxillerat i cicles formatius adoptaran mesures per a reduir la presencialitat.

— A les universitats continua l’ensenyament telemàtic excepte per als alumnes de primer curs, que el podran fer semipresencial. Per a la resta, només seran presencials les pràctiques i les avaluacions amb les mesures adequades.

—Es reprenen les activitats extraescolars, d’esport escolar i lleure educatiu per als infants d’Educació Infantil i Primària.

—Els centres que fan formació reglada (com les escoles oficials d’idiomes) no entren dins la categoria d’activitats extraescolars, de manera que no han de tancar. També podran tornar a funcionar, les escoles de música i dansa autoritzades del Departament d’Educació.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Gimnasos oberts al 30%

—Els gimnasos poden tornar a obrir amb el 30% de la cabuda i amb un màxim de sis persones per activitat. A l’exterior, les instal·lacions i els equipaments hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés. Hi ha limitació de màxim sis persones, i és obligatori portar posada la màscara en activitats de grup. Els vestidors continuen tancats, a excepció per les piscines.

—El govern també permet les competicions esportives que donen accés a competicions estatals. Segons el govern, això afecta unes 4.600 persones.

On votaré el 14-F? Com saber si el meu col·legi electoral ha canviat

Restaurants i bars podran obrir amb franges ampliades

—Tan sols un petit canvi en les darreres restriccions horàries d’obertura de bars i restaurants: s’afegeix una hora més a la franja d’esmorzar i a la de dinar, de manera que ara s’hi podran servir esmorzars i dinars, amb torns de 7.30 a 10.30 i de 13.00 a 16.30. Els establiments que facin menjar per a endur-se també poden servir-ne de les 19.00 a 22.00 si el client va a recollir-lo, i fins a les 23.00 si es reparteix a domicili.

Es manté el tancament d’establiments de restauració situats en centres comercials. Els restaurants de les àrees de serveis resten al marge de les franges horàries i els hotels podran servir sopars als clients.

—S’hi mantenen les restriccions físiques: les terrasses han de romandre obertes i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 30%. També s’hi estableix un màxim de quatre persones per taula, ampliable fins a sis si són persones d’una mateixa bombolla de convivència. Hi ha d’haver dos metres de distància entre comensals de taules diferents, i distància d’un metre entre els de la mateixa taula.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els hi retirin, ha de dur-la posada.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

La cultura continuarà com fins ara

—Les instal·lacions culturals –teatres, cinemes i auditoris– poden obrir amb una limitació del 50% de la cabuda i un màxim de 1.000 assistents.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una cabuda limitada al 50%.

Centres de culte

Actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 30% de la capacitat, amb un topall de 500 persones, o 1.000 si la ventilació és òptima.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui fer per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.

—Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.

Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden obrir, si bé hauran de tancar a les 20.00.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.