noves mesures covid Catalunya

Fes-te subscriptor de VilaWeb

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros el mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n'hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots? Fes-te'n subscriptor ací.

El govern ha decidit de prorrogar deu dies més el tancament de restaurants, bars, gimnasos, teatres i cinemes a Catalunya. La mesura necessitarà ara l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha donat dos dies a la Generalitat perquè justifiqui la pròrroga. Abans del 23 de novembre, el comitè del Procicat considerarà un pla de reobertura de tots els sectors afectats, prioritzant activitats a l’aire lliure, si han caigut els ingressos a l’UCI.

Així mateix, es manté el tancament perimetral de Catalunya, el confinament municipal de cap de setmana, el confinament nocturn de deu de la nit a sis del matí i la limitació de les reunions a sis persones. A més, la Generalitat continua recomanant el teletreball. Hi ha tan sols dues excepcions en el paquet de mesures: d’una banda, els centres d’estètica poden reobrir per a oferir serveis individuals amb cita prèvia, i, d’una altra, l’assistència als centres religiosos no podrà superar en cap cas les cent persones.

Puc sortir del meu municipi?

Tancament perimetral de Catalunya: no afecta la mobilitat essencial, que inclou l’assistència a serveis sanitaris i socials, les obligacions laborals, professionals, empresarials, institucionals o legals, l’educació, el retorn al lloc de residència, l’atenció de persones amb necessitats o vulnerables (gent gran, menors dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables), el desplaçament a entitats financeres i d’assegurances o estacions de proveïment en territoris limítrofs, les actuacions davant dels òrgans públics, judicials o notarials, la renovació de permisos i documentació oficial i més tràmits administratius inajornables, la realització d’exàmens o proves oficials inajornables i les causes de força major o situació de necessitat degudament acreditades.

Confinament municipal durant els caps de setmana. Del divendres a les 6.00 al dilluns a la mateixa hora. També se n’exceptua la mobilitat essencial indicada abans. Es permetran desplaçaments per practicar activitats esportives a l’aire lliure de manera individual en municipis adjacents; i quan els facin persones amb alguna mena de permís penitenciari.

Com funciona el certificat autoresponsable de desplaçament pel confinament nocturn? 

Escoles i universitats

—Totes les activitats dels cursos de batxillerat i grau mitjà i superior que es puguin fer telemàticament, s’hi faran.

—A les universitats continua l’ensenyament telemàtic i només seran presencials les pràctiques i les avaluacions amb les mesures adequades.

—S’aturen també totes les activitats extraescolars, tot i que se n’exclouen les que es fan a l’escola mantenint el grup ‘bombolla’. No es consideren extraescolars la formació per a adults i d’idiomes.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Restaurants i bars

És suspesa l’obertura al públic de serveis de bars i restaurants de tota mena, llevat d’hotels i més allotjaments turístics. La mesura va entrar vigor el 15 d’octubre.

—Sí que podran continuar fent, exclusivament, repartiment a domicili, fins a les 23.00.

Quines són les noves mesures contra la covid-19 al País Valencià?

Comerços

Tancament de centres comercials i recintes comercials. Els comerços que es trobin a dins i que venguin productes de primera necessitat o higiene sí que podran obrir. També podran obrir els espais comercials de menys de 800 metres quadrats i amb accés des de la via pública i cabuda limitada al 30%.

—Les botigues podran obrir si tenen una superfície de venda de menys de 800 metres quadrats. També hauran de reduir la cabuda al 30%. Els que tinguin més de 800 metres quadrats hauran de limitar el recinte.

—Les empreses no poden oferir serveis que impliquin un contacte personal proper, tret que sigui un servei essencial, sanitari o sociosanitari, excepte la perruqueria per motius higiènics.

—Les botigues d’alimentació i productes essencials (alimentació, begudes, higiene, farmàcies, ortopèdies, òptiques i centres veterinaris) i de primera necessitat poden romandre obertes.

—Es permet la venda per telèfon o internet amb recollida al local sempre que s’evitin aglomeracions a l’interior, i amb repartiment a domicili.

—Els centres d’estètica poden reobrir per a oferir serveis individuals.

—Mercats no sedentaris: cabuda limitada al 30%.

Què se n’ha fet, del pla de control que Vergés i Argimon van presentar al juliol?

Cultura

—També se suspèn l’obertura al públic de cinemes, teatres, auditoris i similars, tant en recintes tancats com a l’aire lliure.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una cabuda limitada al 33%.

—Les biblioteques només permetran la recollida i el lliurament de préstecs.

Actes religiosos, com enterraments i bodes, hauran de limitar l’assistència a un 30% de la capacitat i en cap cas no podran superar les cent persones.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret de quan no es pugui fer per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.

El teletreball no és obligatori: el govern torna a embolicar-se en una polèmica

Limitació de sis persones

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones, excepte les bombolles de convivència. Aquesta limitació no és aplicable al dret de manifestació. També es manté la prohibició de consumir aliments i begudes en les trobades o reunions en espais públics. S’afegeix l’excepció de les sortides escolars.

Esportius

—S’ajornen totes les competicions esportives, tret de les estatals i professionals.

—També es tanquen els gimnasos i tots els equipaments esportius, excepte els de tecnificació i lligues professionals.

Parc i jardins

—Els parcs i jardins poden romandre oberts, si bé hauran de tancar a les vuit del vespre.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.