Passaport covid restriccions covid a Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la proposta del govern d’estendre l’ús obligatori del certificat covid per a accedir a establiments de restauració, gimnasos, residències de gent gran, en certs espais culturals —cinemes, teatres i locals de concerts— congressos i fires. El document no serà necessari per als menors de dotze anys i per als treballadors d’aquests espais. A banda, continua vigent la prohibició de menjar i beure al carrer entre la 1.00 i les 6.00 de la matinada, i la prohibició de vendre alcohol a les botigues de conveniència entre les 22.00 i les 6.00.

El risc de treure’s la màscara en un ascensor o un lavabo públic tot i estar sol

En quins espais s’ha d’entrar amb certificat covid?

Aquells espais que per accedir-hi, caldrà mostrar el passaport covid que acrediti que està vaccinat, té immunitat natural o s’ha fet una prova diagnòstica que és negativa, son:

—Per a accedir a l’interior de bars i restaurants. No cal presentar-lo per a consumir a les terrasses de bars i restaurants.

—Per accedir a banquets i actes en hotels i restaurants amb ball en espais tancats. En concret, la resolució parla d’establiments d’hostaleria i restauració o altres exclusivament especialitzats per a banquets on es facin activitats que impliquin la possibilitat de ball.

— També serà necessari per entrar a les residències de gent gran. Caldrà que els visitants que no estiguin vaccinats se sotmetin a una prova d’antígens (els treballadors en queden exclosos). No afecta els treballadors.

— Demanaran el passaport covid als usuaris de gimnasos i centres esportius

— Els espais culturals —cinemes, teatres i locals de concerts— i congressos i fires, hauran de demanar el passaport covid quan dins d’aquests establiments es pugui menjar o ballar. És a dir, per exemple, si a un cinema venen crispetes, aquest haurà de demanar prèviament el certificat.

—A banda, es manté l’obligatorietat de presentar-lo per a accedir a establiments de vida nocturna, com discoteques i pubs musicals, on es pot ballar lliurement sense guardar distàncies de seguretat, però cal portar la màscara en tot moment.

El document no serà necessari per als menors de dotze anys i per als treballadors d’aquests espais.

Passaport covid a Catalunya: com aconseguir el certificat a la Meva Salut?

He tingut contacte amb un positiu de covid-19, però ja m’havien vaccinat: he de fer quarantena?

Passaport covid per entrar a bars i restaurants

—Els bars i restaurants recuperen els horaris habituals. La cabuda passa a ser del 100% en els interiors. No hi ha topall màxim de comensal per taula i no cal una separació de metre i mig entre taules a l’exterior i de dos metres en l’interior.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els retirin, ha de dur-la posada.

—Per a accedir a l’interior de bars i restaurants. No cal presentar-lo per a consumir a les terrasses de bars i restaurants.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

Les activitats culturals al 100% de cabuda

— El sector cultural ha recuperat la cabuda prepandèmia, poden vendre el 100% de les entrades. També funcionen al 100 % el conjunt d’activitats culturals, arxius, biblioteques, museus, sales d’exposició i galeries d’art.

—Això sí, aquelles activitats culturals on es pugui menjar o es balli s’haurà de demanar prèviament el certificat covid.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià?

Grans espais i equipaments esportius

—Els grans espais i equipaments esportius a l’aire lliure poden recuperar la cabuda d’abans de la pandèmia.

—Cal màscara a l’interior. I la cabuda pot ser del 100%.

—Per entrar a gimnasos i centres esportius caldrà ensenyar el passaport covid.

Mobilitat

—La mobilitat és lliure a tot Catalunya. No hi ha confinament nocturn

On i quan cal mostrar el passaport covid?

Horaris comercials

—Els horaris d’obertura del comerç són els habituals abans de la pandèmia.

—La cabuda torna a ser del 100%. Cal màscara a l’interior.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Cabuda als parcs d’atraccions

—La cabuda torna a ser del 100%.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Centres de culte

—Els actes religiosos, com ara enterraments i casaments, ja no tenen límit de cabuda.

—Cal màscara a l’interior.

“No fem servir la màscara tan bé com ens pensem”

Parcs i jardins

—Els parcs i jardins poden obrir sense restriccions.

Centres cívics

—Als equipaments cívics recuperen l’activitat habitual.

—Cal màscara a l’interior.

Congressos, convencions i universitats

—Recuperen l’activitat presencial amb la cabuda del 100%.

—Cal màscara a l’interior.

Reobertura del lleure nocturn

El govern manté les restriccions de la reobertura dels establiments de lleure nocturn en espais interiors. Per accedir-hi, caldrà mostrar el passaport covid que acrediti que està vaccinat, té immunitat natural o s’ha fet una prova diagnòstica que és negativa.

La reobertura es farà amb una cabuda limitada al 70%, amb l’ús de màscara obligatori i permetent el ball. Els establiments podran obrir fins a les 5.00 entre setmana i fins a les 6.00 els caps de setmana i festius. Els usuaris que vulguin accedir als establiments hauran de presentar el codi QR del certificat covid, que es troba a l’aplicació de La Meva Salut, a CatSalut. Durant les primeres setmanes, els propietaris validaran els codis QR al web “verificació covid.gencat.cat” i més endavant Salut habilitarà una aplicació per a facilitar-ne la verificació. Tots els usuaris hauran de presentar un document d’identitat per demostrar que és propietari del certificat covid. També caldrà presentar el certificat en casaments i altres celebracions que comptin amb una zona de ball interior.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.