Nous canvis en les mesures contra la covid-19 a Catalunya, que continua avançant en la reobertura mentre baixa la incidència de la pandèmia. “L’epidèmia va de baixa. La situació està controlada, si continuem per aquest camí; és improbable que hi hagi un nou rebrot”, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés.

Segons que ha avalat el comitè del PROCICAT, el 24 de maig s’ampliaran les cabudes de la cultura (del 50% al 70%), del comerç i de les universitats (del 30% a 50%). També es reprendran els congressos i les convencions sense necessitat d’autorització expressa i s’ampliarà la franja d’obertura de bars i restaurants, que podran obrir a les 6.00 del matí, en comptes de les 7.30.

Final de l’estat d’alarma: s’acaba diumenge o dilluns?

Us expliquem detalladament totes les mesures contra la covid-19 vigents:

Bars i restaurants poden obrir de les 6.30 a les 23.00

—Els bars i restaurants poden obrir ininterrompudament de les 6.30 a les 23.00, també els que són dins dels centres comercials.

—S’hi mantenen les restriccions físiques: les terrasses han de romandre obertes i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 30%. També s’hi estableix un màxim de quatre persones per taula, ampliable a sis si són persones d’una mateixa bombolla de convivència. Hi ha d’haver dos metres de distància entre comensals de taules diferents i distància d’un metre entre els de la mateixa taula.

—L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot llevar quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els retirin, ha de dur-la posada.

Com podem ventilar correctament i evitar contagis de coronavirus

Limitació de reunions de sis persones

—El TSJC ha avalat de mantenir la prohibició de fer reunions de més de sis persones establerta el mes de setembre passat. Aquesta mesura s’inspira en el “sistema de bombolles socials” implementat a Nova Zelanda, on avui l’epidèmia està sota control.

Quines són les noves restriccions generals al País Valencià?

Es pot sortir de la comarca?

Sí, és permès de sortir de la comarca.

Lliure circulació entre Andorra i el Principat. Hi ha una resolució estatal que permet la lliure circulació entre tots dos territoris.

Com funcionaran les proves periòdiques d’automostra en massa?

El comerç pot obrir cada dia

—Tots els comerços podran obrir sense limitació de superfície, però amb una cabuda màxima del 50%.

—A partir d’ara, els comerços poden tancar a les 22.00. Les botigues que donen servei de 24 hores només poden obrir de 6.00 a 21.00.

Com s’encomana el coronavirus per l’aire i com evitar-ho

Presencialitat plena de tots els ensenyaments reglats

—Es reprèn la presencialitat plena de tots els ensenyaments reglats fins a final de curs. En el cas de la formació universitària, la cabuda es limita al 50%.

—Les activitats extraescolars, d’esport escolar i lleure educatiu estan permeses.

—Les sortides escolars amb pernoctació fora de casa són autoritzades, sempre que es respectin els mateixos grups bombolla escolars.

Els sis quadres simptomàtics de la covid-19 més freqüents

Reobren els parcs d’atraccions

—Els parcs i fires d’atraccions, que estaven tancats des de final d’estiu de l’any passat, tornen a obrir amb una cabuda màxima del 30% i mantenint les mesures de seguretat.

Les activitats esportives es poden fer fins a les 23.00

—S’allarga l’horari de les activitats esportives fins a les 23.00.

—El govern autoritza les assemblees d’entitats esportives per afavorir-ne “el correcte funcionament”.

—Es permeten les competicions esportives de categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat.

—Es permet l’assistència de públic a totes les competicions esportives amb seient preassignat, tret de les competicions estatals i internacionals. La cabuda del públic es limita al 50% a l’aire lliure i al 30% en espais tancats.

—Els gimnasos poden obrir amb el 30% de la cabuda a l’interior i amb un màxim de sis persones per activitat. A l’exterior, les instal·lacions i els equipaments hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés. És obligatori portar la màscara posada en activitats de grup.

—Els vestidors poden obrir per a tothom. Amb tot, el govern demana de fer-ne un ús racional i que tothom que pugui es dutxi a casa.

—Les piscines poden obrir amb la cabuda al 50%.

Els misteris de la vaccinació, res com s’havia previst

Els cinemes i teatres poden tancar a les 23.00

—Les instal·lacions culturals –teatres, cinemes i auditoris– poden obrir amb una limitació del 70% de la cabuda i un màxim de 1.000 assistents. A més, se n’allarga l’horari fins a les 23.00.

—Arxius, museus, sales d’exposicions, galeries d’art i centres de creació obriran amb una cabuda limitada al 70%.

—Es reprenen els actes culturals a museus, biblioteques i sales d’exposicions amb un 70% de la cabuda.

—S’aixeca la suspensió de gales, cerimònies i altres esdeveniments culturals.

—Es permeten els esdeveniments de cultura popular sempre que siguin estàtics i es facin en espais delimitats o tancats, amb les mateixes limitacions de cabuda que les activitats culturals i amb el públic assegut.

Em puc infectar de la covid-19 després d’haver-me vaccinat? I puc contagiar?

Reobren les sales de joc

—Es reobren les sales de joc amb una cabuda limitada al 30% i un màxim de 100 persones. El govern permet que aquest límit sigui de 250 persones si no supera el 30% i es compleixen les condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades.

—Els bars i restaurants de les sales continuen tancats.

—Els clients no poden ajuntar-se en grups de més de 6 persones i hi ha d’haver una separació de 2 metres de distància entre grups.

La Meva Salut: l’eina per a fer consultes i tràmits relacionats amb la covid-19 des de casa

Centres de culte

Actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 50% de la capacitat, amb un topall de 500 persones, o 1.000 si la ventilació és òptima. Aquesta mesura, que afecta un dret fonamental, ha hagut de ser avalada pel TSJC.

‘No fem servir la màscara tan bé com ens pensem’

Teletreball

—Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.

—Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.

Parcs i jardins

—Com a novetat, els parcs i jardins poden obrir sense límit horari.

Centres cívics

—Als equipaments cívics, on ja es podien fer activitats presencials per a persones grans, s’augmenta la capacitat màxima fins al 50% de la sala, sempre que es compleixin els requisits per a ventilar-la adequadament.

Congressos i convencions

—Es reprenen els congressos i les convencions sense una autorització expressa, tot i que tindran la cabuda limitada.

I si la pandèmia no s’acaba mai? Això és el que ens ensenya la història

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.