Nou front comú entre Catalunya i el País Valencià per impulsar el Corredor Mediterrani

  • El comissionat del Corredor es reunirà amb l'Agència de Seguretat Ferroviària la setmana vinent per conèixer l'estat de la variant Vandellòs

VilaWeb
Redacció
01.12.2018 - 15:42
Actualització: 01.12.2018 - 19:08

El tram entre Castelló i Tarragona és una ‘baula fonamental’ del Corredor del Mediterrani. Així ho han tornat a reivindicar els representants de la Generalitat de Catalunya i Valenciana, acadèmics, les patronals i els representants sindicals que s’han reunit aquest dissabte a Vinaròs (Baix Maestrat) en el congrés ‘Sense Castelló – Tarragona, no hi ha corredor’. El comissionat del Desenvolupament del Corredor del Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha reiterat que la infraestructura és el ‘projecte estratègic més important de l’estat espanyol’ i que és ‘el moment de treballar intensament en el tram de Castelló- Tarragona’. D’altra banda, Boira ha avançat que es reunirà amb l’Agència de Seguretat Ferroviària a començaments de la setmana que ve per conèixer l’estat de la variant de Vandellòs que s’ha de posar en funcionament la pròxima primavera.

Els agents econòmics, socials i institucionals de la província de Castelló i de la demarcació de Tarragona han reflexionat sobre l’estat actual del Corredor del Mediterrani en la jornada ‘Sense Castelló – Tarragona, no hi ha corredor, organitzada per l’Institut Ignasi Villalonga. Els ponents han tornat a reivindicar l’impuls que necessita aquesta infraestructura que han definit com una ‘vergonya històrica’.

El comissionat del Desenvolupament del Corredor del Mediterrani, Josep Vicent Boira, ha insistit en el fet que el tram entre Castelló i Tarragona ‘és una baula fonamental en la cadena que representa el corredor’ i ha recordat que ja estan en període de licitació els onze quilòmetres entre Martorell i Castellbisbal. ‘Les obres s’iniciaran en un termini raonable i permetran la instal·lació del tercer fil, per tant, de l’ample internacional, i això enllaçarà tot el corredor mediterrani que ja està prou avançat al nord de Castellbisbal amb el del sud que no ho està tant’, ha dit Boira.

A la vegada, el comissionat ha assenyalat que es reunirà amb l’Agència de Seguretat Ferroviària la setmana que ve. ‘És una primera reunió, de contacte’, ha apuntat. Boira encara aquesta trobada amb l’objectiu de posar l’oficina del corredor a disposició i contribuir en el procés de verificació de la seguretat en la variant de Vandellòs, que està prevista que entri en funcionament la primavera pròxima. Amb tot, Boira ha afegit que la ‘seguretat ha de prevaldre en una obra com aquesta’, i que si cal, s’enrederirà per tal que es compleixin els estàndards’ de seguretat.

El comissionat també s’ha pronunciat sobre l’afectació de l’aprovació del pressupost espanyol. ‘Si no s’aprovessin, l’oficina del corredor encara tindria molta feina, de coordinació, del disseny de les connexions i de l’execució’, ha constatat. I en aquest sentit, ha remarcat que ‘moltes vegades el problema no són els diners sinó l’execució’ de les obres.

Pel secretari d’Infraestructures i Mobilitat del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, el corredor ‘no és un cas d’èxit el 2018’, sinó tot el contrari. I és que considera que és una mostra de la ‘mala planificació, priorització i gestió’ del govern central. Com molts dels ponents, Gavín també ha criticat el model radial ferroviari espanyol i ha recordat que si el projecte està entre els mapes europeus és ‘gràcies’ a Europa.

Per tot plegat ha valorat que s’ha de posar l’accent en les connexions. ‘No ens val que se’ns digui tranquils que connectarem Algesires amb la frontera l’any 21 – data que no ens quadra-, si els ports de Castelló, Tarragona, Barcelona, València i les plataformes logístiques i empreses no estan connectades’, ha destacat Gavín.

Unitat per a continuar reivindicant el corredor
Per la seva part, el conseller d’Economia de la Generalitat Valenciana, Rafael Climent, ha demanat més contundència perquè el corredor sigui una realitat després de tants anys reivindicant-lo. Climent ha reivindicat la necessitat de ser més contundent amb el govern espanyol, ‘mani qui mani’, perquè sinó ‘els territoris no tenen viabilitat política ni dignitat per donar els serveis’. Tot i que ha admès que l’executiu de Pedro Sánchez és molt més dialogant que el de Mariano Rajoy ha criticat que al final tampoc hi dóna resposta. ‘Hem canviat d’un govern que no ens escoltava per un que si, però que no fa res en allò que és importantíssim’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any