“Parla’m en castellà, això és Espanya”: nou cas de discriminació lingüística al País Valencià

  • Un veí de Xàtiva denuncia que ha estat intimidat per un comercial d'Aquaservice per haver parlat en català

VilaWeb
Redacció
29.11.2022 - 19:43
Actualització: 29.11.2022 - 20:39

Natxo Escandell, professor i doctor en història contemporània i veí de Xàtiva, ha denunciat a Twitter un nou cas de discriminació lingüística al País Valencià. En aquesta ocasió, per part d’un comercial de l’empresa valenciana de comercialització d’aigua Aquaservice. “Parla’m en castellà, això és Espanya. Ho saps?”, li ha etzibat a Escandell quan li ha parlat en català.

En conversa amb VilaWeb, Escandell ha explicat que el cas ha passat avui, havent dinat, i que tan sols ha durat dos minuts. El comercial feia ronda pel barri per a oferir els serveis gratuïts de l’empresa durant un temps. En el moment que li ha tocat la porta, li ha dit en català que no li interessava, i el comercial li ha respost en castellà: “No t’entenc, no parlo el teu idioma”. “A Xàtiva, el més estrany és que algú parle en castellà, però bé…”, comenta Escandell.

Denuncia, a més, que el comercial ha tingut una actitud burlesca i de superioritat: “Però, ets sord? No veus que et dic que no parlo en valencià?”. El veí en cap moment ha tingut interès a canviar de llengua: “Li he dit que estàvem a Espanya i a València i que, per tant, podria parlar-li en valencià”. Finalment, li ha tornat a dir que no li interessava l’oferta. “El comercial era corpulent, i hi ha hagut un moment intimidatori quan ha fet una passa endavant”, reconeix Escandell. En aquest moment, li ha tancat la porta.

L’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat l’ha contactat per a tramitar la queixa. “Ningú pot ser discriminat per raó de llengua, ningú”, li ha respost el director general, Rubén Trenazo.

No és la primera vegada que és víctima d’un cas de discriminació lingüística. “Ací al País Valencià és contant. Fa molts anys em va passar amb la policia, però també a qualsevol botiga del centre de València. Ara potser no passa tant, però és una qüestió normalitzada”, explica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any