La nova editorial Quid Pro Quo Edicions neix amb l’objectiu de donar veu a les traduccions i ‘portar cap a les edicions en català la millor literatura del món’, tal com ha assenyalat l’editor Gracià Sánchez. Com ha apuntat, la idea de l’editorial és publicar uns 10 títols l’any. Aquest 2018, tots seran de narrativa, i el pròxim any ja es mesclarà la narrativa i l’assaig. L’editorial, tot i pertànyer a El Gall Editor, tindrà plena autonomia. Té la seva seu a Pollença (Mallorca) i la seva distribució és al Principat, el País Valencià i les Illes.

Sánchez també ha dit que ‘aposten per una literatura enfocada a lectors, a gent ja iniciada i que vulgui que l’obra li transmeti més que l’entreteniment’. Tot i l’aposta clara per oferir al lector la possibilitat d’accedir a textos originalment d’altres llengües, no es descarta incloure obres d’autors catalans escollits.

Els primers títols
Les primeres quatre obres publicades seran ‘Stevenson sota les palmeres’, d’Alberto Manguel (traducció de Dolors Udina); ‘Suïcidi’, d’Édouard Levé (Marta Marfany); ‘L’escopeta de caça’, de Yasushi Inoue (traducció de Jordi Mas), i ‘La dificultat de ser’, de Jean Cocteau (traducció de Toni Clapés).

Antoni Xumet, director literari de l’editorial, ha repassat les característiques més destacades d’aquests títols. De ‘Stevenson sota les palmeres’, d’Alberto Manguel, ha indicat que l’autor l’ha ambientat a Vailima (Samoa) i és una novel·la negra i filosòfica, on s’intentarà esclarir l’assassinat d’una jove nativa, i no hi falten aparicions, com la d’un estrany predicador, tot envoltat d’una aura inquietant i com de somni.

Sobre l’obra d’Édouard Levé, ‘Suïcidi’, Xumet ha dit que parla sobre un suïcidi i té una corrent molt filosòfica, parla de les relacions d’amistat i de la vida. ‘Tot i el títol i la primera pàgina… que ningú s’espanti, és una novel·la que va de la foscor cap a la llum’, ha assenyalat.

Ha considerat que ‘L’escopeta de caça’, de Yasushi Inoue és una ‘autèntica meravella’. El llibre narra la història d’una relació amorosa abocada a la tragèdia a través de les cartes d’una amant, la seva filla i la dona abandonada a un home, Josuke. Sobre ‘La dificultat de ser’, de Jean Cocteau, ha assenyalat que són petits capítols d’una obra ‘molt intensa i profunda’ amb “apreciacions sobre l’amistat i la vida’. ‘Només per veure de qui parla i dels moviments que li va tocar viure, ja mereix la pena’, ha indicat. De fet, hi apareixen personatges com Guillaume Apollinaire, Max Jacob o Jean Genet.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb