Neix l’Associació de Divulgació Científica que apropa la ciència al ciutadà “en primera persona”

  • Vol "treure els científics del laboratori" amb jornades itinerants

VilaWeb
Redacció
18.04.2017 - 14:35

Vol “treure els científics del laboratori” amb jornades itinerants

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha acollit aquest dimarts la presentació de l’Associació Catalana de Divulgació Científica (ACDIC), que busca apropar la ciència al ciutadà en primera persona mitjançant jornades itinerants a tot el territori que protagonitzaran els mateixos científics, als quals l’associació vol “treure del laboratori” davant la seva por a la comunicació.

Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa abans de signar un conveni de col·laboració amb l’IEC, el president de l’ACDIC, Salvador Macip, al costat del president de l’Institut, Joandomènec Ros, la secretària general de l’associació, Àngels Yécora, i els vicepresidents de l’entitat Carlos F. Sopuerta i Sebastià Xambó.

L’associació ha estat impulsada després de detectar una falta de coneixements científics en la població general: “Hi ha gent que creu que la terra és plana o que està al centre de l’univers i Trump nega l’evidència científica del canvi climàtic”, ha exemplificat Macip en considerar-ho un problema molt greu.

La cadena entre el coneixement científic i el públic es trenca per molts llocs –els periodistes expliquen la ciència des del punt de vista periodístic i els científics no tenen el ganxo periodístic–, per la qual cosa l’associació vol facilitar “el pas de la informació directa del científic al públic”, aglutinant més científics divulgadors, ha dit Macip.

També vol trencar amb la separació entre les ciències i les arts, aprofitant aquestes últimes per comunicar la ciència “de forma distesa i agradable”, ja que és essencial que tothom tingui coneixements científics bàsics perquè al segle XXI es viuran canvis fabulosos que afectaran moltíssim la societat, com per exemple la manipulació genètica, ha dit.

PRIMER ACTE A L’OCTUBRE

Aquesta iniciativa, que compta amb el suport de l’oncòleg Manel Esteller, l’arqueòleg Eudald Carbonell i el físic Joan Ignasi Circa, entre altres personalitats, tindrà el seu acte principal ‘Science Needs You!’ –La Ciència et necessita!– el 28 d’octubre a Figueres (Girona) que busca “trencar barreres i fer la ciència digerible per a tots”.

El format de l’acte, que s’inspira en una jornada que es va realitzar a l’octubre del 2016 amb l’assistència de més de 300 persones, vol “apropar el testimoniatge en primera persona perquè sigui el públic qui tingui la vivència de la ciència”, ha precisat Yécora, qui ha destacat que les jornades se celebraran també en ciutats mitjanes a les quals no solen arribar aquestes iniciatives.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any