La negociació s’embolica amb la querella a la mesa i els Mossos

  • Els comuns es queden sols tot defensant un govern bipartit amb el suport del PSC

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
01.03.2021 - 21:50
Actualització: 01.03.2021 - 22:44

Els queden dues setmanes, a tot estirar, per a bastir les parets mestres de l’acord de govern o de governabilitat, abans no es constitueixi el parlament. Les negociacions avancen entre la querella de la fiscalia contra els membres independentistes de la mesa del parlament i els equilibris dels dos socis de govern amb la CUP per les actuacions dels Mossos d’Esquadra i d’alguns manifestants en les protestes. JxCat ha interpretat el moviment de la fiscalia com una evidència de la prioritat que les forces independentistes acordin una estratègia unitària. I aquesta estratègia, creuen, ha d’incloure la manera d’encarar les ingerències del Tribunal Constitucional espanyol o dels tribunals de justícia en la vida parlamentària. Per una altra banda, ERC, que probablement gestionarà el Departament d’Interior, aborda bilateralment amb la CUP com avançar cap a les demandes dels anticapitalistes per a aplicar una moratòria de les bales de foam, la no-intervenció de les unitats d’antiavalots en els desnonaments i la fi de les acusacions particulars de la Generalitat contra moviments socials i activistes en favor del dret l’autodeterminació. Són tres demandes que, segons ERC, afronten com a “línies de treball” i que la CUP ha posat com a condicions per a continuar asseguda a la taula de negociacions. Unes converses que han combinat reunions presencials, telemàtiques i missatges, i que encara s’allargaran. Esquerra marca el pas. I dijous a la tarda ho escenificarà Pere Aragonès, que farà una conferència sobre el seu projecte per a la nova legislatura.

JxCat continua assegurant que se centra en la unitat estratègica i que fins que no hi hagi acord no parlarà d’entrar al govern ni de la mesa del parlament. Per això han d’arribar a un acord abans de divendres de la setmana vinent, que és quan s’ha de constituir, a tot estirar, el nou parlament i formar la nova mesa, en què aquesta vegada també hi vol ser la CUP i en pot reclamar la presidència si arriben a un pacte de legislatura. JxCat lamentava ahir que la querella hagi estat motivada per una resolució i una moció amb redactats molt mesurats, que preteniem evitar una desobediència oberta al vet del Tribunal Constitucional a l’autodeterminació, la reprovació de la monarquia i la reivindicació de la sobirania del poble català. La resolució recollia que el parlament “reitera i reiterarà” tants cops com ho vulguin els diputats la defensa del dret d’autodeterminació i la “reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya”. La fiscalia també hi ha inclòs una moció de la CUP que expressava la voluntat “d’exercir de manera concreta el dret a l’autodeterminació”.

Malgrat això, la querella no ha estat cap sorpresa, com ho constatava Josep Costa, vice-president primer del parlament: “La fiscalia ens ha posat avui la querella més anunciada de la història: estava a punt i han deixat passar el 14-F per interessos partidistes del govern del qual depèn.” També arriba quan és a punt de formar-se el nou parlament, tot i que no és l’únic lloc on JxCat també vol estendre la unitat d’acció dels futurs socis. També la vol a les cambres espanyoles i al Parlament Europeu, a més de les actuacions que s’emprenguin a l’exili.

Sigui com sigui, el centre de les actuacions serà al parlament i, precisament perquè la mesa serà un lloc clau per a entomar futures actuacions del TC, els anticapitalistes també flirtegen amb la idea de presidir-la en una legislatura de confrontació, tot esperant d’arribar a un acord sobre el projecte. La CUP, tanmateix, manté la banya clavada en els Mossos d’Esquadra, arran de les protestes del carrer. I és que les actuacions dels cossos de policia van fer impacte en les negociacions d’ençà del principi de les protestes per l’empresonament del raper Pablo Hasel. El govern ahir va provar de fer pinya amb els municipis on hi ha hagut enfrontaments entre manifestants i policia després de les crítiques a l’executiu per part de l’oposició, que creu que ha fet una defensa tèbia de les actuacions dels Mossos. JxCat i el conseller d’Interior en funcions van defensar una revisió del model d’ordre públic en seu parlamentària. Sàmper, que ahir va ser a la reunió de l’executiu i l’Ajuntament de Barcelona per a parlar dels aldarulls, va al·legar que ara, coincidint amb les negociacions per a formar govern, no és moment de qüestionar el model. Pere Aragonès, Meritxell Budó i Sàmper es van reunir amb Ada Colau i també amb més batlles de municipis afectats pels aldarulls.

Alhora, el darrer moviment dels comuns els ha allunyats encara més de l’acord de quatre bandes que cercava ERC. Els marges de l’entesa encapçalada per ERC es van cenyint a JxCat i la CUP. Ni Esquerra ni el PSC no estan disposats a explorar la proposta dels comuns perquè es formi un govern bipartit, d’ERC i els comuns, amb el suport extern del PSC. ERC reitera que té projectes contraposats amb els socialistes. I el PSC apunta que, en tot cas, el govern l’haurien de presidir ells, perquè van guanyar les eleccions en vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any