Nechervan Barzani, candidat del Partit Democràtic del Kurdistan (KDP), ha estat elegit nou president d’aquest territori. Segons el mitjà kurd RudawBarzani, nebot de l’ex-president kurd Masud Barzani, ha rebut els vots favorables de 68 dels 81 diputats presents en el moment de la votació al parlament, que compta amb 111 escons, mentre que cap dels seus quatre rivals no ha rebut cap suport.

Nechervan Barzani, que ocupava actualment el càrrec de primer ministre del Kurdistan iraquià, renunciarà al mateix per passar a exercir com a president del territori. Segons Rudaw, s’espera que a mitjans de juny demani al seu cosí Masrour Barzani, fill de l’antic president, que formi govern.

La Unió Patriòtica del Kurdistan (PUK), principal rival del KDP i que compta amb 21 escons al Parlament, ha boicotat la votació, denunciant que el partit governant no ha complert amb compromisos previs.

‘No hem vist ni el més mínim pas per part dels nostres germans del KDP, ni bona intenció cap a una part dels nostres acords’, ha denunciat el portaveu del partit, Latif Shiej Omer, en declaracions a la premsa abans de la votació. ‘L’unilateralisme al Kurdistan no triomfarà i no hauria de triomfar’, ha afegit, defensant que ‘s’hauria d’evitar’.

Després de la votació, el cap del grup parlamentari del KDP, Omed Khoshnaw, ha subratllat que el boicot del PUK tindrà ‘conseqüències negatives’. ‘El procés no s’aturarà. Hem triat al president i formarem el govern’, ha assegurat.

Per la seva part, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha felicitat el nou president kurd i tots dos s’han emplaçat a fer més estrets els llaços entre Catalunya i el Kurdistan.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.