El novel·lista català Félix de Azúa ha ingressat aquest diumenge a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE). De Azúa ocuparà la cadira H, vacant d’ençà de la mort del medievalista Martí de Riquer, el 2013. En una entrevista que ha concedit a l’agència EFE, ha declarat: ‘L’educació a Catalunya és en mans de talibans, que ensenyen l’odi a Espanya i a tot allò que és espanyol.’ I ha afegit: ‘Em sembla que el fet de callar és el que ha conduït llocs com Catalunya i el País Basc a carrerons sense sortida. És molt difícil de viure-hi si no tens una certa ètica, una certa dignitat, perquè t’envolten canalles i gent que fa veure que no veu els canalles.’

La consellera de la Presidència i portaveu del govern de la Generalitat, Neus Munté, ha respost a aquestes declaracions per Twitter, i ha explicat que el model d’ensenyament català ‘compta amb un suport importantíssim a la societat catalana’.

‘No podran enganyar ningú –ha dit Munté–. L’odi se l’han guardat tot vostès.’ En un altre piulet, també ha criticat que De Azúa titllés de ‘talibans’ una comunitat educativa ‘que ha construït un model educatiu avançat i cohesionador’.

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, també s’ha referit a les polèmiques declaracions:

En canvi, Ciutadans, partit que De Azúa va ajudar a impulsar, li ha ofert una allau de felicitacions:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb