Mundó creu que el català hauria de ser un requisit obligatori per als jutges

  • El conseller de Justícia demana a advocats i ciutadans que perdin la por a denunciar situacions de vulneració de drets lingüístics

VilaWeb
ACN
07.10.2016 - 13:41
Actualització: 07.10.2016 - 14:59

El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha afirmat que el català hauria de ser un requisit obligatori per a tots els jutges i treballadors de l’administració de justícia que exerceixen a Catalunya. D’aquesta manera, creu que s’evitarien situacions com la d’una jutgessa d’Olot que ha rebut una amonestació del TSJC per no tractar ‘amb respecte i consideració’ dues advocades que es volien expressar en català durant un judici.

Mundó assegura que aquestes situacions són inacceptables i aplaudeix el pronunciament de l’alt tribunal. Tanmateix, li demana que faci més feina en aquest sentit i actuï de motor de la promoció de l’ús del català. Ha animat els advocats i ciutadans a perdre la por i denunciar situacions similars. El conseller lamenta que el català està menystingut a l’administració de justícia –el 2015, només el 8,4% de les sentències es van dictar en català- i remarca que és una realitat que s’ha de corregir.

El català, requisit obligatori
Actualment, per ser jutge o fiscal a Catalunya no cal acreditar coneixement del català. Mundó recorda que és un dret poder parlar en aquesta llengua a les sales de vistes i assegura que situacions així no es produirien si el coneixement del català fos un requisit obligatori per exercir. Una proposta, però, que no està a les mans del govern. ‘En la nostra opinió caldria que tant castellà com català fossin de coneixement obligatori de tots els jutges i els professionals de l’administració de justícia, aquesta seria l’eina que garantiria la realitat efectiva de l’ús del català’, ha manifestat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any