El dibuixant de còmics Albert Uderzo, autor de la cèlebre sèrie de còmics Asterix el gal, s’ha mort a noranta-dos anys per una crisi cardíaca. ‘Albert Uderzo s’ha mort mentre dormia a casa seva a Neuilly d’un crisi cardíaca sense relació amb la Covid-19. Feia setmanes estava molt cansat’, ha explicat el seu gendre a l’agència de notícies France Press.

Uderzo va crear Asterix el 1959 com un personatge d’una tira còmica que es publicava a la revista juvenil La Pilote. El 1961 es va independitzar amb la publicació del primer àlbum autònom d’Asterix, titulat Asterix, el gal, amb guió de René Goscinny. Arran de l’èxit que van tenir les històries, el 1967 s’hi dedicà en exclusiva i en publicà dos volums anuals. Després de la mort de Goscinny, l’any 1977, Uderzo va passar a ser també el responsable del guió.

L’últim àlbum d’Asterix signat per Uderzo va ser El cel ens cau al damunt, publicat el 2005. L’edició en català l’obra es va publicar amb un gran error gramatical al títol: El cel s’ens cau al damunt i la primera edició va haver de ser retirada pel rebombori que va despertar. L’editorial Salvat va atribuir l’error a la pressa de la publicació i al secretisme d’una publicació d’aquesta magnitud.

El 2013 es va reprendre la publicació de la sèrie Asterix, el gal amb Astèrix i els pictes, però va ser amb el dibuix de Didier Conrad i el guió de Jean-Yves Ferri.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb