ACN Barcelona.-L’agència de qualificació del deute Moody’s ha indicat que les eleccions anticipades a Espanya poden dur a una situació política “més estable” si n’emergeix una “coalició de govern” que pugui implementar reformes estructurals macroeconòmiques i fiscals. A parer de l’entitat, l’absència d’aquests canvis i la marxa enrere en algunes reformes “importants” anteriors, com la de les pensions -que el PP havia deslligat de l’IPC i el PSOE va tornar a vincular-, són raons que comportaven poca capacitat de millora a la nota del crèdit estatal. En tot cas, i per bé que Moody’s admet que un escenari polític “benigne” com aquest “està lluny de poder ser assegurat”, l’entitat també considera que l’impacte econòmic d’un altre període “d’incertesa política” hauria de ser “limitat”.

Les previsions electorals de Moody’s no descarten un escenari en què Pedro Sánchez aconsegueixi estabilitzar la seva posició actual, fonamentada en 84 diputats, tot i que no prou com per poder governar amb tranquil·litat. I en aquest sentit considera “poc probable” que l’encara president aconsegueixi el suport dels partits independentistes, després que li hagin tombat els pressupostos.Tenint en compte les enquestes que han sortit fins ara, Moody’s opina que una coalició a tres entre el PP, Ciudadanos i el partit “socialment conservador” Vox pot ser “l’únic govern viable” amb majoria, seguint l’exemple del que s’ha format a Andalusia.L’entitat d’avaluació de crèdit subratlla que un tripartit d’aquest tipus probablement “revifaria” les tensions entre les forces independentistes catalanes i el govern espanyol. En tot cas, Moody’s recorda que en els darrers anys Espanya ha viscut diversos períodes d’inestabilitat política que han tingut un impacte “mínim” en l’economia estatal. Les previsions de l’entitat auguren un recés de l’economia espanyola fins al 2% aquest any, pel descens de les exportacions en el marc d’un alentiment de l’economia europea.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb