Montserrat lluita contra l’erosió de la muntanya amb murs de pedra seca

  • La iniciativa pretén recuperar i reivindicar una tècnica ancestral que s'ha anat perdent amb el pas del temps

VilaWeb
ACN
26.11.2020 - 13:46

Un dels principals problemes de la muntanya de Montserrat és l’erosió de la roca. Sovint, quan plou, hi ha esllavissades, com la del desembre de l’any passat al camí de Sant Miquel, on van caure més de dues tones de pedra. Ara Montserrat recupera una tècnica ancestral de construcció: la pedra seca. Aquest procediment requereix temps, paciència i molta pedra, però, en canvi, estalvia materials contaminants. Permet de frenar l’aigua i la deixa passar sense que es col·lapsi el mur. A més, afavoreix la biodiversitat.

Un dels pocs mestres margers que hi ha a Catalunya, Ivan Fernández, construeix un mur de pedra seca utilitzant les que van caure en el despreniment de l’any passat. El mur farà vuit metres de llargada, un metre i mig d’alçada i un metre i mig de profunditat. Per fer-lo, li caldran més de vuit tones de pedra. Fernández només s’ajuda amb un martell per anar encaixant les pedres com si fos una mena de Tetris.

La pedra seca és una tècnica de construcció tradicional i popular que es fa a partir de pedres encaixades sense cap mena de morter. Durant anys, l’han utilitzada pagesos i carboners d’arreu del país, però s’ha anat perdent i substituint per uns altres sistemes de construcció.

La iniciativa coincideix amb la Setmana de la Pedra Seca, que es fa del 23 al 29 de novembre, per reivindicar aquesta tècnica. Es volia programar un dia de visita a les edificacions de pedra seca que hi ha al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, però s’ha hagut d’anul·lar per les restriccions de la covid-19.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any