Guðlaugur Þór Þórðarson 
Guðlaugur Þór Þórðarson, ministre dAfers Exteriors dIslàndia. Fotografia: Wikipedia

El ministre d’Afers Estrangers d’Islàndia, Guðlaugur Þór Þórðarson, en una entrevista al diari Frettabladid, ha dit que s’havia posat en contacte amb les autoritats espanyoles per expressar la seva preocupació pel judici als presoners polítics catalans. Ací es pot llegir l’entrevista traduïda al català, i ací en la font original. Guðlaugur Þór Þórðarson diu: ‘Hem expressat repetidament la nostra preocupació a les autoritats espanyoles, la darrera vegada al gener, quan l’ambaixador d’Islàndia a Espanya va assistir a una reunió ordinària amb el Ministeri d’Afers estrangers espanyol. Els afers catalans també han estat abordats repetidament per l’ambaixador d’Espanya a Islàndia.’

Segons el diari, el ministre d’Afers Estrangers islandès ha demanat que es trobi una solució pacífica i que es respectin els drets humans. I ha explicat que n’havia parlat amb els representants d’uns altres països del seu entorn: ‘Seguirem de prop el procés i en parlarem amb els nostres principals aliats. Jo mateix, l’any passat, vaig parlar de Catalunya amb el ministre d’Afers Estrangers d’Espanya de llavors, quan ens vam conèixer al Consell de Drets Humans de l’ONU, per la qual cosa els funcionaris han seguit el cas’, afegeix.

És un cas evident d’un govern europeu que expressa públicament les pressions que el govern espanyol rep per la manera com aborda la qüestió de Catalunya.

El diari no recull tan solament les declaracions del ministre, sinó que també entrevista Olivier Peter, advocat de Jordi Cuixart, i fa un perfil de Vox, el partit d’ultradreta que exerceix l’acusació particular.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb