Més per Mallorca s’aixeca de la taula de negociació però la investidura d’Armengol no perilla

  • Les qüestions lingüístiques són els esculls a superar per tancar definitivament el programa

VilaWeb
Europa Press
14.06.2019 - 14:49
Actualització: 17.06.2019 - 10:06

MÉS per Mallorca ha exigit avui tres conselleries en el futur executiu de les Illes, postura que el PSIB ha rebutjat en considerar que la formació ecosobiranista ha de tenir una representació ‘lògica i proporcional’ d’acord als resultats expressats a les urnes, que van concedir a Més per Mallorca quatre diputats.

‘Demanem a Més per Mallorca si pot desencallar el tema per continuar avançant en les negociacions, si per a la formació ecosobiranista la proposta de tres conselleries és una qüestió indiscutible, no podem seguir les negociacions a tres bandes’, ha expressat la representant del PSIB en les negociacions, Pilar Costa.

‘El PSIB no quedarà en minoria’

El representant de l’equip negociador de Més per Mallorca, Miquel Gallardo, ha assenyalat que a la reunió d’avui la formació ha expressat la seva voluntat de gestionar tres conselleries de les dotze que tindria el futur executiu, una proporció que segons Gallardo respon un criteri polític.

En aquest sentit, Costa ha reiterat que per als socialistes és ‘prioritari’ que els tres partits estiguin al govern, encara que ha subratllat que el PSIB ha de ser la força amb major representació. ‘El PSIB no quedarà en minoria en un Govern amb menys conselleries de les que té ara’, ha ressaltat.

En aquesta línia, la formació ecosobiranista ha assegurat que el PSIB és la força majoritària a l’hemicicle i, per tant, el partit que ha de gestionar més pressupost i tenir majoria en el govern, quelcom que cap partit ha qüestionat.

La investidura d’Armengol no perilla

Precisament, després del Consell de Govern, Costa ha volgut ‘deixar clar’ que cap partit ‘ha insinuat ni deixat caure que es pogués posar en perill la investidura’ de Francina Armengol.

Igualment, ha assenyalat que al marge de l’organigrama del govern, han de negociar també de cara a la constitució del parlament dijous que ve, on es decidirà la composició de la mesa -i per tant, la presidència- del parlament.

La socialista ha indicat que no preveuen contactes aquest dissabte a causa de la constitució dels ajuntaments, però estaran disponibles des del diumenge, si bé la previsió és tornar a reunir-se el dilluns.

‘Voluntat fèrria’ de Podem per a entrar en el govern

Per la seva banda, el membre de l’equip negociador de Podem, Alejandro López, ha assegurat que la formació morada manté la seva ‘voluntat fèrria’ d’entrar en l’equip de Govern.

‘Si Més vol entrar en el govern genial, si no troben el seu encaix, Podem treballarà amb el PSIB per estar dintre de l’executiu i aplicar polítiques progressistes’, ha declarat López.

Preferències de Podem

Respecte al futur organigrama, que encara està per tancar però que presumiblement tindrà dotze conselleries, López ha avançat que la formació morada té preferències per àrees com a Mobilitat i Energies Renovables; Habitatge; Indústria i Comerç; Agricultura, Pesca i Medi Ambient; o Turisme i Treball.

‘El nombre de conselleries dependrà de l’organigrama i de l’entrada o no de Més en el govern, és un debat que encara no hem tingut’, ha ressaltat López. ‘Són qüestions que encara estan en l’aire, estem a l’espera d’abordar el debat i de veure el plantejament del PSIB respecte a l’organigrama’, ha afegit.

‘Programa encallat’ en qüestions lingüístiques

En la reunió d’aquest divendres no s’ha abordat el repartiment de càrrecs unipersonals ni l’acord programàtic, que, malgrat estar ‘molt avançat’, encara no està tancat al cent per cent. ‘El programa està acordat en un 99%’, ha assenyalat Costa.

En aquest sentit, des de Més han recordat que les seves peticions relatives a la creació d’una Oficina de Drets Lingüístics i la modificació de la Llei de Consum per garantir drets lingüístics són els esculls a superar per tancar definitivament el programa. ‘El PSIB ha rebutjat aquestes peticions’, ha declarat Gallardo.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any