Amb el lema ‘El racisme ens tanca’, unes mil dues-centes persones, segons xifres facilitades per l’Ajuntament de Barcelona, s’han manifestat avui pel centre de Barcelona per exigir la derogació de l’actual llei d’estrangeria, denunciar la situació de milers de migrats i refugiats al nostre país i el creixement d’accions racistes. La marxa, que ha sortit de la plaça de Catalunya i ha recorregut les Rambles, és un dels punts culminants d’un seguit d’accions que van començar el 21 d’abril, quan desenes de persones es van tancar a l’antiga escola Massana, al barri del Raval de Barcelona, contra el ‘racisme institucional’. Més tard va començar una altra tancada a l’església del Sagrat Cor del Poblenou i fa tot just una setmana n’ha sorgit una altra rèplica a Badalona, on una vintena d’immigrants ocupen un local al barri de Llefià. A més, ja hi ha quatre-centes entitats que s’han adherit al manifest de la Tancada Antiracista.

La manifestació s’ha allargat durant dues hores, i ha baixat per les Rambles, ha passat pel passeig de Colom i ha pujat per la Rambla del Raval per finalitzar a l’antiga Escola Massana, a la plaça de la Garduna. En declaracions prèvies als mitjans, Vicky Columba, de ‘Tras la Manta’ i portaveu de la mobilització, ha explicat que es vol lluitar contra el ‘racisme institucional’, del qual no es lliura cap administració perquè fa acomplir lleis ‘injustes’ per al col·lectiu immigrant. De la llei d’Estrangeria del govern espanyol fins a les multes i la intervenció de material de la venda a la manta, d’acord amb les ordenances municipals.

Columba ha assenyalat que ja hi hagut reunions amb Generalitat, la delegació del govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona, de les quals només s’ha aconseguit fins ara un ‘en prenem nota’. ‘Tots en prenen nota, però sabem que som en un any electoral i que prendre nota és una activitat que agrada molts als polítics’, ha indicat l’activista. ‘Interpel·lem a partits, institucions i a tots els grups que es consideren antiracistes a posicionar-se per escrit a les nostres demandes’, ha reclamat Columba. ‘Perquè, les paraules, se les enduu el vent i hi ha gent que porta més de deu anys sense haver pogut regularitzar la seva situació’, denuncia.

Entre les reivindicacions que hi ha damunt la taula, s’insta que es regularitzi la condició dels immigrants sense contracte de feina, que es facilitin els tràmits de nacionalització sense haver de fer exàmens amb preguntes ‘trampa’ i valoracions ‘arbitràries’, així com un servei de sanitat per a tothom. També exigeixen el tancament dels Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) i la millora de l’acollida dels refugiats que arriben a Catalunya, entre més. I és que, segons aquest col·lectiu, l’estat dels anomenats ‘sense papers’ ha empitjorat els darrers anys.

La tancada de l’Escola Massana s’inspira en l’acció multitudinària d’ara fa disset anys, l’any 2001, quan prop de vuit-centes persones van tancar-se a a l’església de Santa Maria del Pi de Barcelona per reclamar els drets dels migrants sense regularitzar.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb