Més de la meitat de les escoles s’apunten al nivell avançat del sistema plurilingüe

  • Les dades definitives se sabran la setmana que ve · A la conselleria d'Educació valoren com una passa endavant la decisió de la comunitat educativa

VilaWeb
Redacció
16.03.2017 - 15:30
Actualització: 17.03.2017 - 09:06

A la conselleria d’Educació hi ha optimisme. Més de la meitat dels centres públics o concertats, concretament el  54%,  han elegit el nivell avançat del nou sistema d’ensenyament plurilingüe que la conselleria engegarà el curs que ve. Aquest nivell és l’equivalent del que fins ara s’anomenava ‘línia en valencià’. Fins ara, només el 32% dels alumnes estaven adscrits a aquest programa. Pel que fa a la resta de nivells, el 30% dels centres del país han escollit el nivell intermedi i el 16% el bàsic.

Els representants de la conselleria que dirigeix Vicent Marzà s’han mostrat molt satisfets per aquests resultats i destaquen que els centres han elegit amb llibertat després de rebre un cert assessorament.

Hi ha una altra dada que crida l’atenció, com ara que el 72% dels centres han optat per un nivell més alt que no pas el que tenen en l’actualitat.

Molta diferència entre el nord i el sud del país
Territorialment, les comarques valencianes són les que més s’aproximen a la mitjana, amb un 55% de centres que s’han adscrit a l’avançat. A la demarcació de Castelló el percentatge puja fins al 83%, mentre que a les comarques del sud aquest percentatge baixa fins al 40%.

Dimecres es va acabar el termini perquè als centres triessin a quin nivell s’incorporaven. Les dades no seran definitives fins al dia 20. D’una altra banda, aquesta tria feta pels centres ha de passar el vist-i-plau de la inspecció.

Satisfacció d’Escola Valencia
Escola Valenciana, que havia recomanat a la comunitat educativa que elegís el nivell avançat, també considera positiva la decisió dels consells escolars i de les famílies. Vicent Moreno ha destacat que dels centres que fins ara tenien doble línia, el 88% s’han adscrit a l’avançat. I ha afegit que si se sumen les escoles que han triat l’avançat i l’intermedi II, s’arriba al 69% dels centres.

Escola Valenciana demana a l’administració que continuï treballant per aquest camí i que doni més suport –amb més recursos tant tècnics com humans– als centres i a les comunitats educatives que s’han situat en els nivells intermedis i bàsics. Cosa que ha dit que continuarà fent la seva federació.

Aplicació progressiva fins el 2023
El programa d’ensenyament plurilingüe és d’aplicació progressiva i en el curs 2017-2018 començarà a les aules experimentals de 2 anys i en el segon cicle d’infantil, és a dir a 3, 4 i 5 anys. L’any 2023 és quan el programa culminarà, amb la implantació al batxillerat.

S’estructura en tres nivells: bàsic I i II, intermedi I i II i avançat I i II. Les diferències entre aquests nivells són la distribució d’hores en les tres llengües en assignatures no lingüístiques.

La conselleria ha establert un pla de xoc de formació del professorat per capacitar els docents en l’aplicació del programa. El pla consta sobretot de la formació en llengües, per mitjà de les escoles oficials d’idiomes. La conselleria ha fet una reserva de 5.260 places de formació en anglès i 1.540 de formació en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any