Punt final a la crisi política d’Alemanya. Després de 111 dies sense govern, Angela Merkel, líder del partit democratacristià, i Martin Schulz, líder del partit socialdemòcrata, han acordat reeditar la gran coalició que ha governat el país vuit dels últims dotze anys. Merkel va guanyar les eleccions del setembre passat, però ho va fer amb una majoria insuficient per a formar govern.

Els socialistes es van presentar als comicis amb la voluntat de no repetir la gran coalició, perquè consideraven que l’acord de govern amb la dreta els passava factura a les urnes. D’aquesta manera, els democratacristians van haver d’asseure els liberals i els Verds a la taula de negociació. Tanmateix, l’intent de crear l’anomenada coalició Jamaicana —pel color de les formacions— va fracassar pels recels dels ecologistes a les polítiques econòmiques dels liberals.

El buit de govern ha generat preocupació a la societat alemanya, però també al president del país, Frank-Walter Steinmeier. L’antic dirigent socialista va pressionar el seu partit perquè fes costat a Merkel per tal d’evitar les febleses d’un govern en minoria o una repetició d’eleccions.

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]