La presidenta alemanya Angela Merkel s’ha compromès a accelerar el procés d’incorporació de Turquia a la UE en sengles reunions amb el primer ministre turc, Ahmed Davutoglu, i amb el president del país, Recep Tayyip Erdogan. En canvi, demana al govern turc més col·laboració en la crisi de refugiats i que contingui el flux de persones cap a Europa.

Una de les primeres mesures promeses per Merkel seria d’eliminar el visat exigit als ciutadans turcs per entrar a la UE. També ha ofert ajuda econòmica a Turquia.

En la mateixa línia, Erdogan ha sol·licitat als seus aliats europeus, com ara Alemanya, França, la Gran Bretanya i Espanya, que facilitin l’entrada del seu país a la UE.

Milers de migrants a Eslovènia
Mentrestant, el flux de refugiats cap a Europa no s’atura. Arran de la decisió recent del govern hongarès de tancar la frontera amb Croàcia, la gran majoria de persones que fugen de Síria i més països en conflicte cap al centre d’Europa han començat a desviar la ruta per Eslovènia. L’Agència de l’ONU pels Refugiats calcula que des d’ahir ja hi han passat més de quatre mil persones, tot i que les autoritats eslovenes van anunciar que restringirien el flux a dues mil cinc-centes diàries.

Ahir mateix també es va registrar el pas de més d’un miler de refugiats cap a Àustria procedents d’Eslovènia, el nou país de pas arran de les dificultats creixents per a circular per Hongria. El primer ministre eslovè, Miro Cerar, ha dit que no posaria cap obstacle als migrants mentre Àustria i Alemanya mantinguessin les fronteres obertes.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb