Un estudi sobre la relació entre la presència de contaminants i la qualitat biològica dels rius catalans ha detectat alguns medicaments -principalment antibiòtics i antiinflamatoris-, metalls pesants com el níquel i pesticides com el diuron en un 80% de les mostres preses a 16 rius catalans. La presència d’aquests elements no suposa un risc per a la salut de les persones, perquè els nivells es troben dins del que estableix la normativa i l’aigua per al consum humà passa per un tractament de potabilització.

No obstant això, en aquells punts on s’han detectat concentracions més elevades de medicaments, pesticides i metalls pesants es constata un descens de la qualitat biològica associada a macroinvertebrats i diatomees. Es tracta d’una investigació realitzada per l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) i per l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua- CSIC (IDAEA-CSIC), amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La presència de nous contaminants (emergents), encara que a nivells molt baixos, pot derivar en possibles problemes ambientals, de manera que la Comissió Europea requereix que es realitzi un seguiment. Segons els autors de l’estudi, cal tenir present que, per avaluar l’estat dels rius, es tenen en compte tres indicadors: la qualitat fisicoquímica, la hidromorfològica i la biològica.

S’han pres mostres a 89 punts de control de 16 rius catalans com l’Ebre i els seus afluents, el Llobregat, Ter, Fluvià, Muga, Francolí, Foix, Besòs o Tordera per comprovar la presència d’aquests contaminants emergents i els seus possibles efectes sobre les comunitats biològiques en compliment de la Directiva Marc de l’Aigua (DMA).

Els investigadors són que les majors concentracions es troben als rius amb menor capacitat de dilució, en què una gran part del seu cabal es nodreix gairebé exclusivament de les aportacions d’aigua residual urbana o industrial.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any
120€/any
Si encara vols ajudar-nos més, pots fer-te'n com a Protector.

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.