La primera ministra britànica, Theresa May, ha avisat a la Unió Europea que no anul·larà els resultats del referèndum del Brexit perquè ho considera una ‘amenaça a la democràcia’ del Regne Unit. En un discurs, després que els 27 rebutgessin ahir el seu pla pel Brexit, May ha dit que és ‘inacceptable’ que els seus encara socis bloquegin la seva proposta sense explicacions detallades ni contrapropostes. ‘Negar la legitimitat del referèndum o frustrar el seu resultat amenaça la nostra democràcia’, ha dit May, que ha demanat un ‘compromís seriós’ per resoldre els dos grans problemes’de les negociacions: Irlanda i la relació econòmica entre la UE i el Regne Unit post-Brexit.

Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit que ‘un acord bo per a tothom’ sobre el Brexit encara és possible i que els 27 respecten totalment la decisió del Regne Unit expressada en referèndum. ‘També és important, per a nosaltres, crear el millor escenari possible per les relacions entre la UE i el Regne Unit’, ha assenyalat el polonès.

En un comunicat, Tusk ha dit que els 27 han estudiat la proposta Chequers de la primer ministra May amb ‘tota la seriositat’. Segons ell, les idees són un ‘pas en la direcció correcta’ especialment en matèria de cooperació en seguretat i política exterior. Però la UE no vol acceptar els plantejaments britànics en matèria comercial i pel que fa a Irlanda. De la mateixa manera que May tampoc accepta els que fa la UE.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb