Màscara a partir d’onze anys i sense distància: Catalunya Nord torna a l’escola amb un protocol flexible

  • Es vol prioritzar el retorn a l'escola dels alumnes i que no s'hagi de tancar cap centre per falta d'espai

VilaWeb
Redacció
31.08.2020 - 21:50
Actualització: 31.08.2020 - 21:52

Els alumnes de Catalunya Nord tornen avui a les aules amb un protocol flexible si el comparem amb el que hi ha previst a la resta del país a partir dels dies 7, 10 i 14 de setembre, quan s’obriran les aules al País Valencià, a les Illes i a Catalunya. Per exemple, la màscara no serà obligatòria per a alumnes de menys d’onze anys, és a dir, de secundària. En els estadis previs, només els professors tindran l’obligació de dur-ne i els alumnes podran anar sense protecció, independentment de la distància de seguretat i de si són en un espai obert o tancat.

El ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, vol prioritzar la tornada a l’escola dels alumnes i que no s’hagi de tancar cap centre per falta d’espai o de recursos. Per això també deixa de ser obligatori de mantenir la distància física entre alumnes. Per aquest motiu no s’hauran de desdoblar grups ni fer torns als menjadors ni al pati. Tampoc no serà obligada l’estabilitat dels grups, ‘quan no sigui possible’, i es podrà trencar per raons d’espai o d’organització del centre.

Aquesta flexibilitat contrasta amb l’exigència del mes de maig, quan els col·legis de Catalunya Nord van tornar a obrir –no era obligatori d’assistir-hi– després de dos mesos de pandèmia, amb un protocol que imposava màscara, distància d’un metre i grups estables. ‘Tenim 25 alumnes per classe, aproximadament. Quan vam tornar al maig havíem de mantenir un metre de distància entre ells i reduir grups. Demà tot això no caldrà i, logísticament, tot és molt més senzill’, diu Olatz de Bilbao, responsable pedagògica de la Bressola. Quant a les mesures, diu que és difícil de determinar si hi haurà infeccions o no. I afegeix que en una escola com la seva, que treballa amb la immersió lingüística del català, a partir d’onze anys es perdrà la gestualitat i la vocalització, que resulten fonamentals. ‘Al final, no sabem quant durarà aquest protocol. Tenim davant moltes possibilitats. Però sí que sabem que a Catalunya Nord la circulació del virus no ha estat gaire alta i que ens serà més fàcil que en alguns altres departaments de l’estat’, explica.

Davant els centres no hi haurà ningú prenent la temperatura dels alumnes. Seran les mateixes famílies que hauran de fer-ho. En cas que un alumne tingui símptomes a classe, l’escola o l’institut l’haurà d’aïllar ràpidament, avisar la família i el departament d’Ensenyament. Aquest departament s’encarregarà d’activar un protocol per determinar qui s’aïlla, tenint en compte les mesures que hagi aplicat el centre.

Un maldecap a tot el món

La tornada als centres educatius obliga els governs a elaborar protocols de seguretat que poden variar substancialment segons l’afectació del país. On les aules ja han reobert, el virus s’ha fet present i ha obligat a tancar alguns centres. És el cas del Quebec, on van començar el curs la setmana passada i ja s’han aïllat vuitanta-una persona.

A Alemanya s’enduriran les mesures arran de l’augment de contagis, que també es van reproduint a les escoles. Per exemple, a Berlín aquests darrers dies s’han detectat casos almenys a 41 escoles de les 85 que hi ha. A Seül, a Corea del Sud, després de 200 positius entre estudiants i professors, han optat per cancel·lar les classes presencials i les faran telemàticament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any