Mas proposa de sotmetre’s voluntàriament a una qüestió de confiança a l’estiu

  • Ha explicat la proposta de govern amb tres vice-presidències fortes

Redacció
12.11.2015 - 10:25
Actualització: 12.11.2015 - 12:37

El candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha pronunciat aquest matí el segon discurs del ple d’investidura al Parlament de Catalunya. En aquest discurs, ha fet una proposta per mirar de convèncer la CUP que el votés per ser president: ha proposat de sotmetre’s voluntàriament a una qüestió de confiança acabat el primer període de sessions de la cambra –entre el juliol i el setembre–, perquè els diputats poguessin decidir si el seu govern podia continuar o havia de caure. És una nova proposta de Mas per a desblocar la negociació de Junts pel Sí amb la CUP.

‘Hem de fer un esforç perquè no hi hagi immobilisme a la política catalana –ha dit–. Ahir es va posar sobre la taula que, després del primer període de sessions, que acabaria al mes de juliol, i abans del mes de setembre, el govern presentaria una qüestió de confiança al parlament, per veure si l’arrencada del govern mereixia continuïtat per a acabar la feina.’

I ha continuat: ‘Vista la dificultat de fer govern, diem al parlament: “Som conscients de la composició de la cambra i farem la qüestió de confiança voluntàriament.” Si no se superés aquesta qüestió de confiança, el president cessaria i caldria investir-ne un de nou.’

Mas també ha confirmat la fórmula de govern que va proposar ahir en la reunió del Palau de la Generalitat amb Anna Gabriel, Benet Salellas i Antonio Baños, de la CUP. Consistiria en un govern amb tres vice-presidències fortes: una d’economia i ocupació; una altra de relacions internacionals i transparència; i una última de benestar social. Les ocuparien Oriol Junqueras, Raül Romeva i Neus Munté, per bé que avui Artur Mas no ho ha especificat.

‘Són propostes que tenen clarament la intenció de desblocar la situació. Un blocatge que no és bo per a ningú’, ha dit.

Demana reflexió a la CUP

En les intervencions dels grups ha quedat clar que Mas no tindria el suport de ningú més que Junts pel Sí. La CUP ha demanat més temps i més moviments, però ha constatat que votaria que no. En la seva resposta final, Mas ha carregat contra la manca de respecte que expressen els portaveus unionistes amb els ciutadans que van votar a favor de la independència el 27-S.

Mas ha demanat una reflexió als diputats de la CUP en constatar l’interès expressat pels grups unionistes al parlament perquè Junts pel Sí no tingui el suport de l’esquerra rupturista per a confeccionar govern. Mas ha dit que la pressió dels unionistes perquè la CUP voti que no a la seva investidura és molt evident. ‘Això hauria de fer reflexionar alguns’, ha conclòs.

La sessió d’avui
Avui al matí, a la sessió plenària del Parlament de Catalunya, es farà la segona votació per a la investidura de Mas. A la primera, dimarts al vespre, Mas no va obtenir la majoria absoluta requerida: va rebre els vots favorables dels seixanta-dos diputats de Junts pel Sí i els vots negatius de tots els altres, inclosos els de la CUP. Per a la votació d’avui només es requereix una majoria simple, però per a això Mas hauria de menester almenys els vots favorables de dos diputats de la CUP i l’abstenció dels altres vuit. La CUP ha dit moltes vegades que no pensava investir Mas i ha arribat a proposar públicament Raül Romeva com a candidat alternatiu a la presidència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any