ACN Barcelona.-L’exconseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha advertit que la Generalitat està “venuda” davant del control de l’Estat mentre no es formi un Govern i s’aprovin uns pressupostos. Mas-Colell ha fet aquesta valoració durant la presentació aquest dimecres del llibre ‘Turbulències i tribulacions. Els anys de les retallades’, escrit per l’exconseller juntament amb l’exsecretari d’Economia, Albert Carreras, i el director general de Promoció Econòmica, Ivan Planas. Mas-Colell ha comparat la intervenció de la Generalitat per part de l’Estat a través del 155 amb el control que va rebre l’executiu català sota el seu mandat. “El control diari és ara més pronunciat que fa dos anys, però amb la mateixa tendència. El més crucial, però, és que ara no hi ha un Govern que pugui fer un pressupost i així no hi ha possibilitat d’enfrontar-se a aquests controls de l’Estat”, ha sentenciat.

Sobre la presentació de l’obra, Mas-Colell ha admès que “no és fàcil contestar” perquè han escrit aquest llibre i alhora “és difícil no escriure sobre aquests cinc anys difícils i complicats” de crisi econòmica. L’exconseller ha explicat que la crisi va tenir un “fons polític”, amb un impuls d’una agenda de recentralització de competències per part del govern central, en paral·lel amb el desenvolupament del procés sobiranista: “D’això no en parlem en el llibre, però estava allí”.En relació a aquest context polític, l’exconseller ha admès que el 2011 es va intentar “crear complicitats” amb el govern del PP, amb CiU votant a favor de la llei d’estabilitat. El responsable d’Economia ha defensat que aquella votació “no va ser un error” perquè “podia incitar a complicitats i la llei estava plena de garanties que s’han saltat, començant per la distribució del dèficit”. Tanmateix, Mas-Colell ha admès que després de les eleccions andaluses de 2012, “ja es va veure que no s’aniria enlloc” amb el govern del PP, que va adoptar una “posició doctrinal” respecte a Catalunya.El FLA i la retallada de sou als funcionarisSobre el FLA, Mas-Colell ha comentat que “és un tema de funcionament de l’Estat perquè el govern espanyol no es pot permetre que cap comunitat faci fallida i, per tant, munta un sistema per evitar-ho”. Tanmateix, ha lamentat que es “va triar un procediment que convertia la gestió de tresoreria en una gàbia” i que “no es pot considerar cap concessió cap a Catalunya, com sí que ho hagués estat avançar cap al pacte fiscal”.L’exconseller ha reconegut que un dels moments “emocionalment” més difícils del seu mandat va ser la decisió de suprimir una paga extra dels treballadors públics: “No és quelcom que algú li satisfaci en absolut”. Mas-Colell també s’ha referit a una de les decisions polèmiques del seu mandat, la rebaixa de l’impost de successions i donacions i ha admès que l’equip d’Economia “no era entusiasta de la decisió de reduir impostos, però era una promesa electoral i calia donar credibilitat”.La privatització d’ATLLPer últim, Mas-Colell ha justificat la privatització d’ATLL per “la necessitat d’aproximar-nos a nombres acceptables per al dèficit, que ja sabíem que no podríem complir” i per millorar comptablement els números de la Generalitat. Igualment, ha defensat la concessió perquè el Govern “no estava en condicions de fer les inversions que necessitava el cicle de l’aigua, amb un sector públic molt limitat en les possibilitats d’endeutament”. Amb tot, Mas-Colell ha defensat que va guanyar el concurs “el que va presentar millor proposta”. En aquest sentit, Carreras ha defensat que el Govern va fer “escrupolosament bé” la concessió.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb