Martí Monterde, Salvador Company i Carles Mulet, guanyadors dels Premis Octubre

  • El premi de teatre ha estat ex aequo per a dues obres de Neus Nadal i Queralt Riera

VilaWeb
ACN
27.10.2018 - 21:36
Actualització: 27.10.2018 - 21:54

Els Premis Octubre, que es lliuren en una gala al Palau de l’Exposició de València, han atorgat el premi Joan Fuster d’assaig a Les ciutats de lluny de Josep Pla d’Antoni Martí Monterde. L’obra és un recorregut per París, Madrid i Nova York en els viatges professionals del Pla periodista. El premi Andròmina de Narrativa ha recaigut en Salvador Company pel seu Fons de Formes, una història sobre allò que amaga sociològicament i ideològicament el discurs de l’odi, a partir dels atacs del 2006 a la llibreria Tres i Quatre. El poemari Naixement d’Islàndia, de Carles Mulet, ha guanyat el premi Vincent Andrés Estellés de poesia, un cant al naixement i la destrucció de la natura. Finalment, el premi Pere Capella de teatre, recuperat ara fa dos anys, ha estat un premi ex aequo per a Salvatges, de Neus Nadal, i L’amor (No és per mi va dir Medea), de Queralt Riera, dues obres que parlen de dones en diferents registres.

L’obra guanyadora del premi Joan Fuster d’assaig ha estat escollida entre un total de vint-i-dos originals presentats. Del treball de Martí Monterde, el jurat ha valorat ‘l’excel·lent retrat que s’ofereix del paisatgista Pla, que combina una escriptura de poètica de viatge amb una sociologia sobre la ciutat’.

La portaveu del jurat, Marina Garcés, ha valorat en conferència de premsa que ‘la consistència de la recerca’ i ‘la qualitat literària’ del text han fet que Les ciutats de lluny de Josep Pla hagi estat escollida guanyadora per unanimitat del jurat. És, explica Garcés, un recorregut per les tres ciutats del Pla periodista que ‘documenta recull i pensa’ de nou a Josep Pla.

Antoni Martí Monterde diu que ha volgut ‘fugir del tòpic de la boina que tant mal ha fet a Josep Pla’ i mostrar un personatge que, viatjant professionalment com a periodista a París, Madrid i Nova York, aconsegueix trobar ‘l’ànima del viatge’ en cadascuna de les seves aventures.

El premi Andròmina de narrativa, Fons de formes, de Salvador Company, ha estat escollit d’entre 94 originals i el jurat ha valorat ‘la reflexió sobre com la manera de narrar és un acte polític’. En aquest sentit, el propi autor assegura que ‘no és el mateix un pres polític que un polític pres’ i ha assenyalat que els primers són a Catalunya i els segons a València i Balears.

Lluny de les polèmiques actuals, però, l’obra de Company gira al voltant d’un dels atacs feixistes que va patir la llibreria Tres i Quatre el 2006 a València. L’autor explica que a partir d’aquests fets ha volgut aprofundir sobre què hi ha darrere, sociològicament i ideològicament, de determinats discursos de l’odi.

Pel que fa al premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, Naixement d’Islàndia ha estat escollida entre 111 treballs. El jurat ha valorat l’obra com ‘un cant a la pàgina en blanc, a l’illa d’Islàndia com a símbol del naixement del cosmos i del llenguatge i, al mateix temps, de la seva destrucció com avui s’esdevé’, segons ha comentat la seva portaveu, Isabel Garcia Canet.

Finalment, el jurat ha atorgat el premi Pere Capellà ex aequo a Neus Nadal i Queralt Riera, pels seus treballs Salvatges i L’amor (No és per mi va dir Medea). Del primer, n’ha valorat el ‘correlat entre la natura i l’ànima de les protagonistes’ i del segon la ‘profunditat literària, força poètica i capacitat de suggerir la tragèdia vital de la protagonista’. S’hi havien presentat un total de 78 treballs.

Les autores celebren que es premiïn treballs de dones que parlen de dones. En paraules de Nadal, és moment que en una societat esquitxada pel masclisme i la violència de gènere, les dones ‘tornin a l’estat salvatge i primigeni per mostrar la seva força’. Riera, per la seva banda, crida a ‘recuperar conceptes de la tragèdia grega’ en una obra que vol fer reflexionar sobre el patiment.

3i4 compleix mig segle de vida
L’acte de lliurament dels Octubre ha servit també per commemorar els 50 anys de vida de la llibreria i l’editorial 3i4. La llibreria va néixer un 12 de març del 68 i des del primer dia va ser un símbol de la lluita per la cultura i les llibertats.

També el 1968 l’editorial amb el mateix nom publicava el seu primer llibre ‘Alacant: 30.000 pied-noirs’, de l’assagista i filòleg alacantí Antoni Seva. Fins a dia d’avui han estat més de mil títols els que han vist la llum sota el segell 3i4, que ha estat fonamental per al ressorgiment de la novel·lística catalana al País Valencià.

Algunes de les publicacions més destacades han estat la correspondència de Joan Fuster, que reuneix més de 15.000 cartes; l’obra completa de l’historiador Miquel Batllori, que suma 21 volums; o l’obra crítica de Josep Maria de Sagarra, a més de l’obra completa de Vicent Andrés Estellés i en aquest moment l’obra crítica del poeta, a càrrec dels professors Josep Murgades i Vicent Salvador.

Record al polifacètic Carles Santos
Un altre dels moments àlgids de la nit literària dels Premis Octubre ha estat l’homenatge pòstum al vinarossenc Carles Santos, que a més de poeta i dramaturg fou pianista, compositor, fotògraf i escultor. Santos va morir al seu poble el desembre de l’any passat, quan tenia 77 anys.

El polifacètic autor va ser un ferm defensor de la cultura, la llengua i el país i en la seva trajectòria professional va ser clau la figura de Joan Brossa, qui el va empènyer a buscar un llenguatge més arriscat en totes les seves facetes, creant una iconografia imaginativa i provocadora pròpia, que feia dels seus espectacles una experiència única.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any