El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha felicitat els agents de la policia espanyola que van actuar en les protestes després de la sentència del judici contra el procés i que, ha dit, van treballar ‘perfectament coordinats’ amb els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. EH Bildu li havia demanat si pensava investigar-ne les actuacions, després que manifestants perdessin un ull o un testicle, i també si se n’havia condecorat algun; unes preguntes que el diputat Jon Iñarritu li ha formulat després d’interrogar-lo sobre la previsió de retirar les condecoracions a policies que hagin vulnerat drets humans, amb especial referència al torturador franquista ‘Billy el Niño‘. El ministre l’ha instat a donar suport a la proposició de llei de memòria històrica per a regular-ho.

El diputat d’EH Bildu ha dit en la sessió plenària del congrés espanyol que les condecoracions ‘segueixen sent problemàtiques’ i ha posat com a exemple les crítiques dels darrers dies de sindicats policíacs sobre la concessió de medalles per l’operació coneguda com a ‘Ícar’ a Catalunya, després de la sentència del judici contra el procés, en aquest cas perquè les consideren insuficients.

‘No només és problemàtic que es mantinguin les condecoracions a agents del franquisme, sinó a aquells que fan avui dia el mateix que feia la policia franquista i ‘Billy el Niño’, ha dit el diputat.

Iñarritu havia demanat prèviament al ministre sobre quan i de quina manera el govern espanyol pensava retirar les condecoracions als agents que haguessin vulnerat drets humans, con ‘Billy el Niño’. Grande-Marlaska li ha recordat que han presentat una proposició de llei de memòria història que, entre altres iniciatives, preveu la retirada de condecoracions als policies que s’hagin mostrat contraris als valors i principis constitucionals, abans o després del reconeixement.

El ministre de l’Interior ha assegurat que el marc legislatiu és necessari per retirar-les i ha instat EH Bildu a donar-hi suport i a ‘enriquir’ la proposició de llei durant. Iñarritu ha confirmat que hi donarien suport i ha recalcat que volen que la retirada de medalles es faci extensiva més enllà dels torturadors del franquisme i que arribi a altres, com el coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí, que va ser condemnat per tortures als anys 90 i parcialment indultat pel govern d’Aznar.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb