El ministre d’Afers Estrangers espanyol en funcions, José Manuel García-Margallo, ha fet unes declaracions avui a la Cadena Ser en què reconeix que una Escòcia independent romandria dins de la UE. Ho ha explicat quan li han demanat per una possible sortida del Regne Unit de la UE; segons Margallo, si el Brexit s’imposés al Regne Unit ‘Escòcia demanaria la independència per quedar-se a la UE, però intentar extrapolar això com ha fet el president de la Generalitat no té res a veure, primer perquè nosaltres no aniríem enlloc ni sortirem de la UE, i en segon lloc perquè al Regne Unit no hi ha una constitució escrita i és el parlament qui pren les decisions i va decidir autoritzar un referèndum a Escòcia’.

El cas és que el govern espanyol, durant els mesos previs al referèndum sobre la independència, el setembre del 2014, va insistir a dir que una Escòcia independent quedaria fora de la UE, entre més coses perquè l’estat espanyol en voldria vetar l’entrada.

Margallo ha afegit: ‘Catalunya seguirà a la UE perquè Espanya està a la UE. Si Catalunya fes una declaració unilateral d’independència inconstitucional quedaria fora de la UE i del reconeixement internacional (…) Quan vam presidir el Consell de Seguretat vam aconseguir una declaració que van signar 193 països dient que declaracions internacionals d’independència cap, tret de colònies, territoris ocupats militarment o on no es reconeixen els drets humans’.

Ací podeu escoltar l’entrevista íntegra:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb