L’acordionista Marçal Ramon és la meitat del duet Criatures, que forma amb el graller Ivó Jordà. El grup acaba de guanyar per votació popular del premi Enderrock al millor disc de folk per Praxinoscopi (Segell Microscopi, 2019), un treball que defineixen com a “cent per cent ADN de Criatures”, i on afinen el concepte que ells mateixos han anomenat –abans que ho fessin els crítics– “cambra d’arrel”. Al dia següent els mitjans de comunicació es fan ressò dels premis i repassen tots els guanyadors però a ells no se’ls menciona. Per Marçal, això no és una excepció sinó la regla, i assegura que ja estan farts que la música d’arrel estigui invisibilitzada i menystinguda per part dels mitjans, la indústria i les institucions.

Acabeu de rebre el premi Enderrock al Millor disc de folk 2019 per Praxinoscopi. Com és quedar per endavant de grups amb una trajectòria tan consolidada com Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries?

Havent-hi nominats com els Quicos i les germanes Neddermann, i sabent que el vot era popular, estàvem convençuts que no guanyaríem. Però no ho veiem com una competició, perquè hem treballat amb ells i tenim molt bona relació. Personalment m’ha fet molta il·lusió compartir la final amb els Quicos. Si haguessin guanyat ells hagués estat igualment content, perquè admiro el seu projecte i els segueixo des de molt petit, quan els meus pares em portaven als seus concerts. Estar en una final amb ells vol dir que les noves generacions que estem pujant potser estem fent les coses bé.

Llegeix l’entrevista sencera a Tornaveu fent clic aquí

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb