La mesa política d’EH-Bildu ha proposat per unanimitat l’actual portaveu parlamentària de la formació, Maddalen Iriarte, com a candidata a la presidència del govern basc a les pròximes eleccions, que se celebraran enguany. Fins avui s’havia especulat amb la possibilitat que la direcció d’EH-Bildu proposés el coordinador de la coalició, Arnaldo Otegi, com a aspirant a la presidència del govern basc tot i que està inhabilitat fins al 28 de febrer de 2021 per la condemna del ‘cas Bateragune’. Finalment, ha estat el mateix Otegi qui ha anunciat la designació de Maddalen Iriarte, que va encapçalar les llistes de la coalició sobiranista per Guipúscoa en els comicis de 2016. ‘És la millor candidata per a aquestes eleccions’, ha defensat.

El reglament d’EH-Bildu estableix que fins al 2 de febrer es poden presentar candidatures i, si només hi hagués un candidat, seria ‘proclamada automàticament’ el 3 de febrer. En cas de ser dos o més els aspirants, s’obriria un procés en el qual aquestes persones podrien fer campanya, i l’última decisió la tindrien els inscrits mitjançant votació. Aquesta proclamació tindria lloc en aquest cas el 17 de febrer.

La segona fase consistirà en la designació de les llistes d’Àlaba, Biscaia i Guipúscoa. Per tant, per al 9 de març estarien configurades totes les llistes d’EH-Bildu per a les eleccions basques.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb