L’oposició democràtica d’Hong Kong vota multitudinàriament en unes primàries sota amenaces i coaccions

  • La policia utilitza la nova llei de seguretat xinesa per intentar de dissuadir els votants, que trien els candidats a les eleccions del Consell Legislatiu del setembre

VilaWeb
Redacció
11.07.2020 - 12:29
Actualització: 11.07.2020 - 13:02

L’oposició democràtica d’Hong Kong fa avui les primàries per a triat els candidats més potents de cara a les eleccions legislatives del setembre. Ho fan condicionats per la nova repressió que ha instaurat la nova llei de seguretat imposada pel govern de la Xina, que ha comportat l’exili d’alguns dels líders de les protestes prodemocràtica.

Unes 60.000 persones ja han votat en aquestes primàries, segons els organitzadors. S’han vist cues llargues a la seixantena de punts de votació que s’han repartit a tota la ciutat. ‘Les eleccions primàries són la nostra millor oportunitat per dir-li a Pequín que hongkonguesos mai no cediran a la llei de seguretat’, ha afirmat l’activista Joshua Wong, que va instar la gent a expressar la seva opinió a través dels vots.

L’objectiu d’aquestes primàries és elegir candidats capacitats per a obtenir la majoria d’escons (35 o més) a les eleccions del Consell Legislatiu, la qual cosa els concediria un mecanisme de defensa per a protegir-se de les imposicions de Pequín. Tres milions de persones van acudir als col·legis electorals el 24 de novembre per a les eleccions de 2019 del Consell de Districte d’Hong Kong, la qual cosa va resultar en una victòria aclaparadora per a l’oposició democràtica, que va obtenir el control de 17 dels 18 Consells de Districte.

Coaccions i amenaces

Dijous passat, el secretari d’assumptes constitucionals del continent, Erick Tsang, va avisar que els organitzadors i participants de les eleccions primàries podrien violar la nova llei, que permet extradir hong-konesos a la Xina i ser condemnats a cadena perpètua. De fet, aquest passat divendres ha tingut lloc una batuda policial contra una de les organitzacions encarregades dels sondejos, l’Institut per a la Recerca de l’Opinió Pública (PORI).

El sub-director del PORI, Chung Kim Wah, ha explicat que la policia els va dir que la inspecció obeeix a una suposada filtració de les dades recollides en un estudi d’opinió del 2013. ‘Quina coincidència que la Policia hagi actuat aquesta nit’, va dir en declaracions al South la Xina Morning Post.

Au Nok Hin, coorganitzador de les primàries, ha denunciat directament la intenció de les autoritats d’Hong Kong de suprimir la votació o provocar almenys un efecte dissuasiu entre organitzadors i votants. No obstant això, Chung ha aclarit que, en aquest cas, no aconseguirien el seu objectiu, ja que els ordinadors relacionats amb les primàries opositores no estan en aquestes oficines.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any