L’oposició bielorussa funda un “consolat popular” a Catalunya com a part d’una xarxa diplomàtica paral·lela a Lukaixenko

  • La xarxa diplomàtica compta amb catorze ambaixades populars i dos consolats: l'un a Escòcia i l'altre a Catalunya

VilaWeb
ACN
12.12.2020 - 01:50

L’oposició bielorussa ha fundat un “consolat popular” a Catalunya com a part d’una xarxa diplomàtica paral·lela al règim d’Aleksandr Lukaixenko que també inclou quinze oficines diplomàtiques més arreu del món. La iniciativa, que té el suport de la dirigent opositora Svetlana Tikhanóvskaia, demana eleccions lliures a Bielorússia, la fi de la repressió i l’alliberament dels presos polítics a l’ex-república soviètica.

L’activista Alena Turava, en representació del consolat català, ha recordat que els demòcrates també van ser reprimits durant la guerra del 1936-1939 i el franquisme, i citant George Orwell ha dit que Barcelona era “un símbol de la lluita per la llibertat”. Per la seva part, la representant de l’ambaixada popular a l’estat espanyol, Valentina Tkatcheva, ha afegit que l’estat no es podia “quedar indiferent al que passa”.

L’eurodiputat d’ERC Jordi Solé també ha intervingut per reclamar l’alliberament dels presos polítics al país i s’ha compromès a “empènyer” la Unió Europea a aconseguir que el país de l’est d’Europa tingui “un estat democràtic on es puguin fer eleccions lliures i no hi hagi presos polítics i perseguits”. També ha aplaudit la “dignitat democràtica” dels activistes “malgrat la repressió, la repressió policíaca i l’exili” forçat pel règim.

Una xarxa diplomàtica paral·lela

La xarxa diplomàtica dels activistes contra el president Lukaixenko té catorze ambaixades populars a Europa, l’Àsia i l’Amèrica del Sud, i dos consolats: l’un a Escòcia i l’altre a Catalunya. L’objectiu marcat per a les oficines és informar sobre la situació política a Bielorússia, establir contactes amb els governs, institucions i teixit social de cada país i ajudar especialment els bielorussos que s’han vist forçats a marxar del país.

Una de les exiliades arran de les eleccions del 9 d’agost, la dirigent opositora Svetlana Tikhanóvskaia, ha intervingut per demanar que la diàspora bielorussa estigués “unida”. “No us atureu”, ha reclamat, i els ha pregat que informin de la situació del país als estats on resideixen i que parlin de la “violència contra els manifestants”. Durant l’acte virtual, una de les vice-presidentes del Parlament Europeu, la liberal alemanya Nicola Beer, ha dit que era el moment que la Unió Europea lluités pels valors democràtics de l’oposició.

Lukaixenko, al capdavant de l’antiga república soviètica durant els últims vint-i-sis anys, es va proclamar guanyador de les eleccions presidencials de l’estiu. Amb tot, l’oposició i actors internacionals com la Unió Europea les van considerar “fraudulentes” i el règim va reprimir i empresonar manifestants que demanaven la repetició dels comicis.

L’oposició a Catalunya

Els opositors a Catalunya s’han organitzat mitjançant Razam, que té com a objectiu de mantenir els vincles culturals de la diàspora bielorussa amb el seu país d’origen. A més, l’organització se centra ara a proporcionar informació sobre l’actual conflicte, “lluitar per unes eleccions justes” i adreçar-se a les institucions catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any